Rafinaria „Astra Romana“ si Upetrom „1 Mai“ au ajuns pe mana fiscului pentru executare silita

Candva, una dintre cele mai profitabile unitati economice din Prahova, Rafinaria „Astra Romana” SA Ploiesti avea sa devina, in zilele noastre, dupa sistarea completa a activitatii (2005), o adevarata piatra de moara la gatul economiei judetului si, implicit, a tarii. La sfarsitul semestrului anterior, de exemplu, rafinaria inregistra obligatii restante catre bugetul de stat, constituite in anii precedenti, in valoare totala de 12.766.322 de lei – reprezentand TVA, accize, dar si dobanzi si penalitati de intarziere de peste
5,6 milioane de lei. Drept urmare, conducerea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) a decis, cum era si normal, declansarea procedurii de executare silita pentru recuperarea debitelor amintite.
O decizie asemanatoare a fost luata, dupa cum aveam sa aflam, si in cazul unui alt nume de referinta al economiei prahovene si chiar internationale – Upetrom „1 Mai” SA Ploiesti. Numai ca obligatiile restante la bugetul statului ale acesteia sunt mult mai mici: 1.965.386 de lei, reprezentand TVA, impozit pe veniturile din salariile angajatilor, plus dobanzi de peste 108.000 de lei.
Cum era de asteptat, in lunga lista a Ministerului Finantelor privind debitorii la bugetul statului, la data de 30 iunie 2011, figureaza si alti agenti economici din Prahova, precum Timken Romania SA Ploiesti – care inregistreaza datorii in valoare totala de 33.758.374 de lei, sau Oztasar SRL Paulesti – cu debite de 137.012 lei. Numai ca aceste firme se gasesc intr-o cu totul alta situatie, mult mai buna, in raport cu Ministerul Finantelor, adica figureaza cu cereri de compensare in curs de solutionare de catre institutiile abilitate.
D. CONSTANTIN