O doamna (cititoare a rubricii de cultivare a limbii), a carei fetita, nascuta la inceputul lunii august a anului 2011, a fost botezata Didona („…ca asa a vrut nasa, care imi spuse ca ar fi fost o femeie celebra cea care s-a numit, prima, Didona”), ne-a rugat sa scriem tot ce stim despre „prima reprezentanta a sexului frumos, care a purtat acest nume, ce mi se pare deosebit de frumos”.
Ca sa fie cat mai bine inteleasa explicatia, pe care o vom da despre Didona, este cat se poate de indicat sa aratam si cine a fost Enea, deoarece, dupa cum se va vedea, intre aceste doua personaje legendare din Antichitate a existat o foarte stransa legatura erotica.
Didona a fost o principesa feniciana (originara din orasul Tyr), care, navigand pe Marea Mediterana, din vestul Asiei pana in nord-vestul Africii, a intemeiat orasul-stat Cartagina, devenind primul monarh cartaginez. Era deja regina, cand s-a indragostit de Enea. Acesta a fost fiul lui Anchise si al zeitei Venus. Este personajul principal al epopeii „Eneida”, capodopera poetului latin Vergiliu (Publius Virgilius Maro), care a trait intre anii 70 si 19 inainte de Hristos. Dupa ce Troia a fost cucerita de ahei (greci), eveniment relatat pe larg de Homer (traitor, probabil, intre secolele al 10-lea si al 8-lea ale erei dinainte de Hristos) in poemul „Iliada”, Enea, in fruntea unui mic grup de supravietuitori troieni, a plecat sa intemeieze departe alt oras, calatorind prin Marile Egee si Mediterana, condus de Iupiter (Jupiter). A poposit, naufragiat pe tarmul Africii, la Cartagina, unde fu primit cu ospitalitate cordiala, regeasca, de Didona. In cursul sederii sale in Cartagina, se indragosteste puternic de el regina Didona. Ar fi ramas definitiv cu ea pentru ca si el o iubea cu pasiune, insa Iupiter nu-l lasa sa mai stea, ci il dirijeaza spre Italia, parasind-o pe Didona. Ajuns in Italia, Enea se va casatori cu Lavinia, fiica regelui Latinus si va deveni parintele gintei latine. Didona, parasita de Enea, se sinucide, arzand pe rugul pe care ea il pregatise.
In „le Petit Larousse en conleurs” Didona (in franceza, Didon) se numeste si Elissa. Intalnirea si dragostea dintre Didona si Enea au fost imortalizate, in 1689, de compozitorul englez Henry Purcell (1659-1695), prin opera dramatica „Dido and Aeneas” (in franceza, „Didon et Enée”). Este o opera de camera, in care sunt imbinate stilurile francez si italian, madrigalul, povestirea, aria, corurile si dansul.
Despre cartaginezi trebuie sa mai mentionam ca romanii ii numeau puni. Iar cele trei razboaie dintre cele doua puteri – Cartagina si Roma -, purtate intre anii 264-241, 218-201 si 149-146, inainte de Hristos, s-au numit punice. S-au incheiat cu infrangerea definitva a Cartaginei, care a fost distrusa precum Troia de altadata. Pe locul ei va aparea, dupa cateva sute de ani, orasul Tunis, capitala statului Tunisia. Exista si astazi orase numite Cartagena (in spaniola si se pronunta Cartahena), dar nu in Africa, ci in Columbia (America de Sud) si in Spania (Europa).
Mihai Stere DERDENA