* Cu toate ca sfecla rosie se gaseste in tot timpul anului, sfecla este foarte buna in primele luni de vara, cand este inca tanara. Pe langa faptul ca are putine calorii si aproape zero grasimi, sfecla este foarte bogata in nutrienti si vine in mai multe variante de… culoare. Totodata, sfecla este o sursa foarte buna de vitamina C, potasiu (care reduce presiunea arteriala), magneziu, acid folic, iar culoarea puternica a sfeclei rosii vine de la beta-caroten, ceea ce inseamna ca aceasta radacinoasa este o sursa foarte buna de vitamina A, scrie Huffington Post. Roberta Larson Duyff, un dietetician american, sugereaza ca pe langa radacina sfeclei, si frunzele si tulpinile pot fi consumate. Cel mai bine este sa le cumparati din locuri unde aveti certitudinea ca sunt proaspete si sa le gatiti fie la cuptor, stropite cu putin ulei de masline, fie crude- in salate. “Cand cumparati sfecla, nu ii taiati varfurile si nu ii aruncati frunzele. (…) Taiati-le si adaugati-le la o salata sau gatiti-le ca pe spanac”, explica dieteticiana.

* Smochinele adauga ceva inedit meselor de vara. Totodata, sunt pline de fibre, calciu, potasiu si fier. Desi smochinele proaspete au calorii, acestea au putine grasimi saturate, sodiu si colesterol. Cand cumparati smochine proaspete, dieteticianul si cofondatorul AppforHealth.com, Katherine Brooking, recomanda sa va uitati la pielea smochinei si sa va asigurati ca aceasta este intacta si ca fructul in sine nu este prea moale. Smochinele pot fi mancate proaspete sau uscate si sunt un supliment excelent in salate, cereale si sosuri. “Smochinele sunt un mod grozav de a intineri mancarurile de vara. Cand puneti smochine intr-o salata oamenii se vor gandi ca reteta este cu adevarat speciala”, explica Brooking.

* Alte fructe colorate de vara si pline de nutrienti sunt afinele, care sunt dulci si foarte sanatoase. Cu toate ca afinele contin putin zahar, ele sunt excelente pentru obtinerea necesarului de fibre, vitamina C si vitamina K. In ultimii 10 ani, au fost realizate nenumarate studii cu privire la proprietatile curative ale afinelor. Potrivit unui studiu publicat in 2007, dietele care contin afine si coacaze au un rol important in preventia cancerului si a bolilor vasculare.
O farfurie de afine proaspete este tot ceea ce va trebuie. Atata vreme cat sunt proaspat culese, aceste fructe nu mai au nevoie de alte “imbunatatiri” de gust si pot fi mancate ca atare (desigur, dupa ce au fost spalate). Cu toate acestea, daca vreti sa fiti creativi in bucatarie, afinele merg de minune in paste, sosuri, salate, transformand mancarurile traditionale in ceva inedit. Pentru desert, incercati tartele cu afine sau serbetul de afine.

* Cand se gandesc la pepene verde, majoritatea oamenilor se gandesc la un fruct foarte bogat in apa. Cu toate ca aceste fructe delicioase au peste 90% apa, pepenii contin si foarte multi nutrienti importanti. Pepenii sunt una dintre cele mai bune surse de licopen, substanta care ii da si culoarea roz, dar care este totodata si un foarte bun antioxidant. Pepenii mai contin vitamina A, C si B6, vitamine importante in crearea unui sistem imunitar sanatos.
Avand numai 46 de calorii per portie si multa apa, pepenele verde este un desert minunat pe timpul verii, pentru ca va indulceste si va hidrateaza in acelasi timp. Daca pepenele pe care il cumparati este mare si nu il puteti consuma pe tot o data, asigurati-va ca il pastrati la rece.

* Cu toate ca usturoiul verde se gaseste peste tot, tijele de usturoi verde din care urmeaza sa apara florile acestei plante sunt ceva mai greu de obtinut. Dar, odata gasite, ele merita tot efortul pentru ca sunt pline de nutrienti si minunate pentru pastrarea inimii sanatoase si mentinerea sistemului imunitar la cote maxime.
Inainte sa infloreasca, usturoiul dezvolta niste tije lungi, care il fac sa semene putin cu prazul. Asigurati-va ca mancati doar frunzele si aceste tije si nu si bulbul in sine. Aceasta parte a usturoiului verde poate fi consumat ca atare, in salate sau sosuri si este minunat cand este gatit alaturi de pui sau de peste.

* Deseori, din cauza felului in care arata, acest tip de varza nu ii convinge pe oameni ca este tocmai buna. Cu toate acestea, varza creata este foarte sanatoasa: are putine calorii, grasimi si zaharuri si este bogata in fibre, proteine, acid folic, fier, calciu, potasiu si magneziu. Totodata, varza creata contine vitaminele A, C, B6 si K (care subtiaza sangele si previne cheagurile). Cautati varza creata ale carei frunze sunt verzi sau mov si evitati-o pe aceia care pare galbena sau maronie. Odata cumparata, daca nu o consumati dintr-o singura preparare, fie in salate, fie gatita, pastrati-o la frigider.