Dializa la cel mai inalt nivel de performanta medicala, in cadrul unui nou centru al Institutului Clinic Fundeni

Traditiei de aproape o jumatate de secol a Centrului de Medicina Interna si Nefrologie Fundeni privind diagnosticarea si tratarea patologiei nefrologice i se adauga astazi o importanta confirmare a preocuparilor constante in domeniu ale unor specialisti de prim rang si, totodata, o deschidere stiintifica si la nivelul practicii medicale in acord cu cele mai moderne si eficiente protocoale internationale actuale. Toate acestea sunt posibile prin inaugurarea noului Centru de Dializa de la Institutul Clinic Fundeni, care dispune de o dotare la cel mai inalt nivel si poate asigura asistenta medicala de specialitate pentru 100 de pacienti cu hemodializa (adulti si copii), inclusiv pacienti cu dializa peritoneala. Acest centru face parte din Centrul de Medicina Interna si Nefrologie, condus de prof.dr. Mihai Voiculescu (in foto) – o personalitate recunoscuta la nivel national si international pentru activitatea sa practica in domeniu, dar si pentru implicarea in cercetarea si promovarea rezultatelor acesteia in cadrul unor importante foruri si publicatii de specialitate pe care le conduce. Referindu-se la importanta noului centru, mai ales din perspectiva beneficiarilor acestuia-pacienti cu afectiuni grave, ce impun o asistenta medicala complexa- prof.dr. Mihai Voiculescu a subliniat: „In cadrul Centrului de Dializa Fundeni putem oferi pacientilor toata gama de tratamente de epurare renala, conform celor mai moderne si eficiente protocoale internationale. Serviciile pe care le oferim sunt peste ceea ce recomanda protocoalele standard si baremul ghidurilor. Principiile care ne ghideaza sunt: personal inalt calificat, cu pregatire multidisciplinara, tratamente personalizate, monitorizare atenta a pacientilor. In centrul nostru se ingrijesc cazuri complexe, cu comorbiditati, pentru care se prioritizeaza statusul biologic al bolnavilor, si nu se face rabat de la calitatea actului medical in favoarea costurilor. Astfel, procedurile de dializa sunt efectuate numai sub supravegherea medicilor specialisti si primari, care monitorizeaza cazul respectiv, fiecare nefrolog din echipa avand dubla calitate de clinician si specialist in dializa.Procedurile de dializa sunt personalizate pornind de la ghidurile terapeutice, la fiecare pacient adaptandu-se programul de tratament in functie de particularitatile cazului. In plus, laboratoarele din cadrul Centrului de Dializa ne permit monitorizarea parametrilor renali si cardiovasculari ai bolnavilor.In acest mod, scad semnificativ morbiditatea si mortalitatea pacientilor”.
Inaugurat in cadrul Centrului de Medicina Interna si Nefrologie Fundeni, noul centru beneficiaza de bogata experienta in domeniu acumulata si transmisa in timp de reputati specialisti. Preocuparile nefrologice au existat inca de la infiintarea clinicii, sub conducerea prof. dr. C.C. Dimitriu organizandu-se un puternic laborator de explorari functionale ,ce a fost condus, timp de trei decenii, de dr. Marina Constandache. In anul 1963, erau efectuate primele sedinte de hemodializa din tara, sub indrumarea unui recunoscut specialist, care si-a continuat cariera de succes in Canada- dr. Vicky Beroniade. Actualul coordonator al clinicii- prof. dr.Mihai Voiculescu- a dat o noua dimensiune practica si stiintifica activitatii nefrologice, infiintand in anul 1995 o sectie de specialitate, la cererea conducerii Spitalului Fundeni, reprezentata de prof.Alexandru Oproiu. Un an mai tarziu, a fost realizat si un Departament de Hemodializa, in organizarea caruia s-a implicat si medicul Dimitrie Capsa, in jurul caruia s-au dezvoltat apoi alte departamente ce au permis extinderea serviciilor de ingrijire impuse de cazuistica nefrologica- terapie intensiva nefrologica, imunologie, dializa peritoneala- si, nu in ultimul rand, o echipa de medici specialisti: dr.Camelia Achim, dr.Diana Zilisteanu,dr. Gener Ismail, dr.Elena Rusu,dr.Raluca Bobeica, dr.Andreea Andronesi.
Ca urmare, Centrul de Medicina Interna si Nefrologie Fundeni dispune de dotarea si personalul necesare unei activitati medicale de performanta, pacientii avand acces la proceduri nefrologice de urgenta (proceduri de substitutie renala destinate bolnavilor care prezinta insuficienta renala acuta sau cronica, precum si cei care au insuficienta hepatica acuta sau cronica acutizata), fiind monitorizati si supusi tratamentului optim in situatia unor complicatii ale accesului vascular, ale accesului peritoneal.De asemenea, se efectueaza si proceduri nefrologice de excelenta: biopsie renala pe rinichi nativ si grefa renala, examen extemporaneu in imunofluorescenta indirecta a fragmentului bioptic renal, explorari functionale renale, analiza de biomarkeri si explorari imunonefrologice.
Toata aceasta activitate stiintifica si clinica este racordata permanent la evolutiile pe plan national si international ale cercetarii si practicii nefrologice, prof.dr.Mihai Voiculescu bucurandu-se de o larga apreciere, dovada alegerea sa in fruntea unor recunoscute foruri de specialitate-Asociatia Romana de Nefrologie si Acces Vascular din Romania, Asociatia Romana pentru Studiului Bolilor Renale Ereditare, Asociatia Romana pentru Studiul Ficatului- si prezenta sa la zeci de conferinte internationale, in cadrul carora a condus lucrarile sau a prezentat comunicari in domeniu. In acelasi timp, este redactor sef sau membru in boardul editorial al unor importante publicatii de specialitate, editate in limba engleza – Nephrology& Vascular Access- sau in limba romana -editia nationala a Lancet Oncology, Jurnalul Roman de Hepatologie, Jurnalul Roman de Gastroenterologie, Jurnalul Roman de Medicina Interna, Anuarele Spitalului Fundeni, Nefrologia.De asemenea, zeci de studii clinice internationale si multiclinice poarta semnatura profesorului dr. Mihai Voiculescu si la fel numeroase proiecte si granturi de cercetare la nivel national.
De aceea, subliniem inca de la inceput ca evenimentul inaugural de astazi marcheaza, prin noul Centru de Dializa de la Institutul Clinic Fundeni, nu numai o confirmare a unei traditii atat de bogate, ci si o noua dimensiune a activitatii stiintifice si practice in domeniul nefrologiei, desfasurate, cu competenta si profesionalism, in beneficiul celor suferinzi.