Potrivit unei hotarari de Guvern, adoptata recent la propunerea Ministerului Mediului si Padurilor, etichetarea ecologica se va aplica la nivel national. Criteriile de acordare a etichetei ecologice se bazeaza pe performantele de mediu ale produselor, luand in considerare cele mai recente obiective strategice ale Comunitatii Europene in domeniul mediului. Ministerul Mediului si Padurilor va fi autoritatea competenta pentru acordarea etichetei UE ecologice, iar Garda Nationala de Mediu si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor sunt desemnate ca autoritati competente pentru constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor.
Eticheta ecologica a UE (Floarea Europeana), creata de Comisia Europeana in 1992, este o schema unica de certificare pentru a ajuta consumatorii sa distinga produsele si serviciile verzi, care nu afecteaza mediul. Eticheta ecologica comunitara nu se acorda pentru alimente si produse medicale. Eticheta ecologica este facultativa, conceputa sa incurajeze afacerile, sa comercializeze bunuri si servicii cu un impact redus asupra mediului si pentru consumatorii europeni – inclusiv cumparatorii publici si privati – sa le identifice usor. Simbolul florii europene se poate gasi in toata Uniunea Europeana, precum si in Norvegia, Liechtenstein si Islanda. Eticheta ecologica este un simbol grafic si /sau un text descriptiv aplicat pe produs sau ambalaj, intr-o brosura sau alt document informativ care insoteste produsul si care ofera informatiile necesare cu privire la criteriile ecologice ale produselor oferite pe piata si care are in vedere impactul minim asupra sanatatii umane si a mediului pe parcursul intregului ciclu de viata al produsului. Aceasta etichetare este destinata tuturor produselor sau serviciilor, cu exceptia substantelor sau preparatelor clasificate ca fiind foarte toxice, daunatoare mediului, cancerigene, toxice pentru reproducere sau mutagene, precum si bunurilor fabricate prin procedee daunatoare pentru om sau pentru mediu si care pot dauna consumatorului in conditii normale de utilizare. De asemenea, nu se acorda pentru produsele alimentare, farmaceutice sau pentru bauturi si nici aparatura medicala destinata utilizarii in scopuri profesionale sau care este prescrisa ori utilizata de catre personal medical calificat, in conformitate cu legislatia in vigoare.
Obtinerea si utilizarea etichetei ecologice implica doua tipuri de costuri: o taxa de 300 de euro – pentru procesarea unei solicitari si o taxa anuala egala cu 0,15% din volumul anual al vanzarilor produsului etichetat ecologic. Intreprinderile mici si mijlocii au o reducere de 25% din taxa de 300 de euro. In ceea ce priveste taxa anuala, si aici sunt acordate reduceri: 25% pentru intreprinderile mici si mijlocii si 15% pentru operatorii economici inregistrati conform Ordinului 50/2004.
C. DOBRE