Echipa feminina de spada a Romaniei, formata din Simona Alexandru, Ana Maria Branza, Anca Maroiu si Loredana Iordachioiu, a castigat medalia de aur la Campionatele Europene de scrima de la Sheffield, dupa ce a invins, marti, in finala, cu scorul de 45-31, reprezentativa Rusiei.
Romania, campioana mondiala in 2010, a inceput competitia cu o victorie in primul tur, scor 45-27, in fata Danemarcei, calificandu-se in sferturile de finala, faza in care tricolorele au trecut, cu 43-37, de Ungaria. In semifinale, romancele le-au invins, cu 45-38, pe reprezentantele Frantei, obtinand “biletele” pentru finala europeana.
Pe plansa, in ultimul act al competitiei, au evoluat Ana Maria Branza, Anca Maroiu si Simona Alexandru, in timp ce Loredana Iordachioiu a fost rezerva. Adversarele lor au fost Tatiana Logunova, Lubov Sutova, Violeta Kolobova si Anna Sivkova (rezerva).
Branza si Maroiu au inceput destul de timid finala, ambele inregistrand scoruri de 3-4, in fata Tatianei Logunova, respectiv Lubov Sutova (6-8 general). Apoi Simona Alexandru a reusit un categoric 8-3 cu Violeta Kolobova si a dus Romania in avantaj, scor 14-11. Maroiu si Logunova au terminat la egalitate, scor 2-2, dupa care rusoaicele au trimis-o pe plansa pe rezerva Sivkova in locul Violetei Kolobova, ce a reusit sa se impuna in fata Anei Maria Branza, scor 4-2, reducand diferenta la o tusa, 18-17. Alexandru a avut o noua evolutie foarte buna si a marit diferenta la 22-17, dupa ce a intrecut-o pe Sutova cu 4-0. Anca Maroiu a continuat in aceeasi nota precum coechipiera sa si a dus scorul general la 28-19 dupa un 6-2 in asaltul cu Sivkova. Alexandru a urmarit apoi ca adversarele sa nu se apropie si a invins-o cu 6-4 pe Logunova, scor general 34-23. In ultimul asalt, Branza nu a avut probleme cu Sutova, impunandu-se cu 11-8 si Romania cu 45-31.
Medaliile de bronz au revenit spadasinelor franceze, care le-au intrecut, cu 42-41, pe sportivele din Estonia.