• Parcul Municipal Vest si Centrul de Excelenta pentru Tineri, proiecte respinse

Luni dupa-amiaza, primarul Ploiestiului, Andrei Volosevici, s-a impaunat cu semnarea, cot la cot cu Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, a doua contracte cu finantare europeana, care fac parte din proiectele Planului Integrat de Dezvoltare Urbana. Ceea ce a omis sa spuna Volosevici in cadrul oficial al intalnirii de la inceput de saptamana este ca alte doua proiecte – mai valoroase decat cele semnate luni – nu au trecut de evaluarea independenta si au fost respinse, in prima faza, de la finantare. Este vorba despre marele proiect al Parcului Municipal Vest si despre cel de realizare a Centrului de excelenta in afaceri pentru tineri intreprinzatori, ambele date de primarul Volosevici drept fezabile inca din aceasta vara.
Surse de prim-rang din cadrul Agentiei de Dezvoltare Regionala Sud-Muntenia ne-au confirmat ca aceste doua proiecte depuse de catre Primaria Ploiesti au picat primul test de evaluare, realizat de experti independenti care au verificat documentatia. Evaluatori “tocmiti” de insusi Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, care au ajuns la concluzia ca respectivele cereri de finantare nu corespund criteriilor Uniunii Europene – ba, mai mult, nu intrunesc punctajul minim, in conformitate cu legislatia in vigoare, care este de numai 3,5, proiectele municipalitatii ploiestene fiind „notate” sub aceasta limita. Desi atat primarul Ploiestiului, Andrei Volosevici, cat si directorul executiv al Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara “Polul de Crestere Ploiesti-Prahova”, Ionel Tociu, nu au recunoscut existenta celor doua proiecte respinse de la finantare, aceleasi surse din ADR Sud Muntenia, institutia care raspunde de semnarea contractelor de finantare europene, ne-au confirmat ca respectivele proiecte vor fi supuse unei noi evaluari, care va dura ceva timp. “La sfarsitul verii, este posibil sa fie semnate si aceste doua contracte de finantare. Este mai bine ca nu s-a demarat proiectul cu aceste probleme, care ar fi fost mult mai mari dupa parafarea documentelor”, ne-a declarat, in exclusivitate, Liviu Musat, directorul ADR Sud Muntenia.

Volosevici minte ploiesteanul cu… oficiosul

Ce spunea oficiosul Primariei Ploiesti, “D’ale Ploiestilor”, in urma cu doua luni? Volosevici se lauda deja cu un proiect a carui finantare era inexistenta, ca de altfel cu multe altele de acest gen: “Parcul Municipal Vest este unul dintre proiectele finantate prin Programul Operational Regional, care se deruleaza prin intermediul Polului de Crestere Ploiesti. Valoarea proiectului se ridica la peste 21 de milioane de euro, iar lucrarile de amenajare vor incepe in aceasta vara”.
Traseul cererilor de finantare depuse la Agentia pentru Dezvoltare Regionala Sud Muntenia este strict, fiind format din  trei etape. Una dintre primele faze este si aceea a evaluarii tehnice si financiare a proiectului pentru care se solicita finantare europeana. In urma acestei etape, proiectul trebuie sa obtina minimum 3,5 puncte pentru a putea fi acceptat pentru trecerea in etapa precontractuala de analiza a proiectului tehnic. Prin urmare, cine minte si incearca sa „traduca” alegatorii?
Violeta STOICA