Sute de absolventi schimba carnetul de note cu cel de… somaj

De la inceputul lunii iulie si pana in prezent, la sediul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Prahova s-au prezentat 176 de absolventi ai actualei promotii pentru a se inregistra ca si persoane aflate in cautarea unui loc de munca. Fara aceasta dovada de inregistrare la AJOFM, tinerii absolventi din 2011 nu isi pot depune, mai apoi, dosarul pentru obtinerea indemnizatiei de somaj.
,,In conformitate cu legislatia in vigoare, absolventii – fie cei care au terminat o facultate, fie cei care au finalizat studiile liceale – au la dispozitie 60 de zile pentru a se inregistra ca si persoane aflate in cautarea unui loc de munca. Daca in aceasta perioada nu isi gasesc un serviciu, atunci pot trece la completarea dosarului de somaj’’, ne-a explicat Cristiana Oprita, purtatorul de cuvant al institutiei mai sus amintite.
Potrivit acesteia, absolventii deveniti someri ar beneficia de o indemnizatie ce reprezinta 50% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare, adica de doar 250 de lei, timp de sase luni. Insa, primii bani ar urma sa le parvina de abia in luna octombrie a.c. ,,Oricum, nu stiu daca anul acesta se vor inscrie sau nu mai multi absolventi pentru a obtine indemnizatia de somaj. Suntem de abia la jumatatea lunii si perioada legala de inregistrare inca nu s-a terminat. De asemenea, nu putem preciza cati dintre cei inscrisi sunt absolventi de liceu sau de facultate. Anul trecut, in luna iulie, au existat aproximativ 300 de absolventi care au optat pentru acest ajutor de la stat, insa daca vorbim despre toata perioada legala a anului trecut, numarul acestora a fost in total de 2096 de absolventi. In general, cei mai multi prefera sa munceasca, deoarece cuantumul primit de la stat este foarte mic’’, ne-a mai spus interlocutoarea noastra.
De asemenea, e bine de precizat ca absolventii de liceu care sunt admisi la o facultate nu pot primi indemnizatie de somaj, conform legii.
Reamintim ca, potrivit Legii 76/2002 privind sistemul asiguratilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, absolventii tuturor institutiilor de invatamant, cu varsta de minimum 16 ani, se pot adresa unitatilor AJOFM de care apartin pentru a beneficia de indemnizatia de somaj si de alte facilitati oferite de lege, insa numai daca se inregistreaza, in termenul a 60 de zile de la data finalizarii cursurilor si in conditiile in care nu au reusit sa se incadreze in munca, potrivit pregatirii profesionale. In ceea ce priveste documentele necesare, acestea sunt : cartea de identitate (copie si original), actul de studii sau adeverinta de absolvire (copie si original), adeverinta medicala si o cerere de inregistrare, care poate fi procurata de la sediul institutiei.
C.Dobre