• Ploiesteanul Alexandru Ciocan spera la o clasare cat mai buna
Maine, la Constanta, va incepe cea de-a 48-a editie a Turului ciclist al Romaniei. La aceasta editie si-au anuntat participarea 16 echipe, fiind al patrulea an de cand cea mai prestigioasa competitie romanesca de ciclism este inclusa in cadrul circuitului Uniunii Cicliste Internationale, la categoria 2,2.
Dupa aproape opt ani, traseul „Micii Bucle” va traversa si judetul Prahova, chiar in cadrul ultimei etape, cand se va pleca de la Brasov si se va ajunge la Bucuresti, trecand prin Valenii de Munte, Boldesti-Scaeni si Ploiesti.
Printre competitori se va afla si Alexandru Ciocan, fiul lui Constantin Ciocan, cel mai titrat antrenor de ciclism din tara, care a format patru castigatori ai Turului Romaniei. Alexandru ii calca pe urme tatalui sau, fiind de cativa ani antrenorul echipei Dinamo Bucuresti, una dintre cele mai valoroase din tara in prezent. Totodata, acesta continua sa participe si ca sportiv, iar inainte de a pleca la Constanta, pentru startul competitiei, ne-a raspuns la cateva intrebari.
– De curand ai participat la Turul Dobrogei si la Turul Traciei, in Turcia. Spune-mi cum s-au derulat competitiile din punctul tau de vedere si cat de mult au contat in pregatirea participarii la Turul Romaniei?
– Au fost ultimii pasi in pregatirea mea si a echipei Dinamo pentru Turul Romaniei. Ambele competitii au fost de nivel mediu spre ridicat. M-am simtit bine, lucru demonstrat si de clasarile in ambele tururi – locul 4 la general si 3 la etape in Turul Dobrogei, si locul 8 la general, precum si locul 4 la o etapa in Turul Traciei. Ma bucura foarte mult ca am reusit in Turul Traciei sa obtin primele puncte UCI pentru anul competitional in derulare.
– Cum ti se pare traseul de anul acesta al Turului Romaniei? Care consideri ca ar fi punctele cele mai dificile?
– Toate etapele mi se par foarte lungi. Singura etapa care nu este lunga ar fi cea care traverseaza Transfagarasanul, dar care vorbeste de la sine despre nivelul de dificultate. Personal, mi-e frica de Transfagarasan si de faptul ca trei etape cu peste 200 km se desfasoara in trei zile consecutive.
– Sunt anuntate sa participe 16 echipe. Care consideri ca sunt principalii adversari?
– Cele mai puternice echipe ar fi Konya – care il are in componenta pe Koev, castigatorul de anul trecut, SP Tableware – la care participa Ioannis Tammouridis, clasat pe locul trei la editia de anul trecut si pe locul doi in Turul Greciei din 2011. Unul dintre principalii adversari este si
Cador Rida, de la Ora Hotels (Ungaria) – castigator al Turului Romaniei din 2008.
– Care ar fi sansele echipei Dinamo la aceasta editie?
– Pe echipe, sper sa ne clasam intre primele patru pozitii, desi ne vor lipsi doua piese de baza - Stancu si Frunzeanu. La clasamentul individual, sper din nou sa putem obtine puncte UCI (locurile 1 – 8).
– Care este obiectivul tau si care va fi strategia abordata?
– Castigarea cat mai multor puncte UCI, pentru calificarea la Campionatele Mondiale de anul acesta (locurile 1-8 la clasamentul general si/sau locurile 1-3 la clasamentul de etapa). Strategia se va concentra mereu in jurul celui care se va afla in cea mai buna forma.
Petre APOSTOL