Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, luni seara, la Cairo, in timpul unei vizite oficiale, ca a propus ca o parte dintre oamenii disponibilizati de la Ministerul de Interne sa fie redistribuiti in reteaua consulara a Ministerului de Externe. Teodor Baconschi a afirmat, intr-o declaratie pentru presa romana, ca i-a comunicat ministrului de Interne, Traian Igas, aceasta disponibilitate, printr-o scrisoare oficiala. “Nu am stabilit inca proportiile unui astfel de transfer si de conversie profesionala, dar cred ca este o idee buna, pentru ca, in definitiv, foarte multi dintre cei care vor fi disponibilizati la MAI au o buna experienta de lucru cu publicul si, in urma unei pregatiri specific consulara, ar putea sa fie eventual redistribuiti in reteaua noastra consulara”, a explicat ministrul de Externe. El a adaugat ca Ministerul de Externe a operat restructurari de curand si nu poate reveni la starea precedenta, dar a precizat ca multe dintre consulatele Romaniei sunt subincadrate si este nevoie sa fie completata schema. “Noi am operat restructurari de curand, deci nu putem reveni la starea pecedenta, dar cred ca multe dintre consulatele noastre, inclusiv in tari unde exista comunitati romanesti importante, sunt subincadrate actualmente si deci va fi nevoie sa mai completam schema”, a conchis ministrul Teodor Baconschi. La sfarsitul lunii martie, ministrul de Externe declara ca ar fi nevoie de un concurs pentru ocuparea a 50 de locuri, nu numai pentru Sectia Consulara, dar si pentru cariera diplomatica in MAE, care in ultima perioada a fost tot mai solicitat si cu resurse umane din ce in ce mai putine. Intrebat daca MAE va cere aprobarea premierului Emil Boc pentru noi angajari, ministrul de Externe a afirmat ca “va trebui” sa faca aceasta solicitare, “pentru ca traim intr-o lume agitata, impredictibila, in care la orizont se profileaza multe crize”.
Baconschi a mai declarat si in alte ocazii ca va cere o derogare de la premier pentru a putea face noi angajari, in conditiile in care toate ministerele au fost nevoite sa treaca prin restructurari din cauza crizei financiare si a conditiilor impuse de acordul cu FMI. Ministrul a subliniat insa ca activitatea MAE are specificitati ce ar justifica o derogare. “Chiar in vecinatatea noastra exista comunitati romanesti aproape peste tot si va fi nevoie sa putem adapta raspunsul institutional si logistic al MAE la toate aceste solicitari”, a subliniat seful diplomatiei romane.
El a adaugat ca organigrama MAE s-a redus, insa a apreciat ca este nevoie de aceasta corectie la nivelul politicilor de personal, “pentru ca altfel – a avertizat ministrul – vom avea deficiente pe care nu le vom (putea) gestiona”.