• Unii au avut succes, altii dau banii inapoi

Sute de angajati si pensionari din Prahova au luat cu asalt, in ultima vreme, instantele judecatoresti in speranta ca, in baza documentelor justificative prezentate, vor beneficia de avantajele incadrarii in grupa I sau a II-a de munca. In functie de anii lucrati in locuri considerate, potrivit legii, ca avand conditii speciale/deosebite, varsta standard de iesire la pensie se reduce cu pana la maximum 13 ani, iar cuantumul pensiei actuale creste, prin majorarea punctajului acordat initial. Unii petitionari au avut noroc, altii – dimpotriva, au trebuit sa dea banii inapoi.

In general, de avantajele amintite beneficiaza persoanele care au trecuta in carnetele de munca precizarea ca au lucrat in conditii deosebite – autentificata de conducerea unitatii la care au fost angajati, sau in baza unei sentinte civile eliberata, in acest scop, de catre instanta. In anumite situatii, considerand ca lipsa unei asemenea precizari a fost o scapare de-a lor, conducerile firmelor le-au eliberat, ulterior, solicitantilor adeverinte ca au lucrat in conditii deosebite. In cele mai multe cazuri, insa, fiindca nu indeplineau prevederile legii, petitionarii au fost refuzati, asa ca acestia s-au adresat instantei.
Dupa cum ne-a confirmat Roxana Bugeac, din cadrul Biroului de relatii publice al Curtii de Apel Ploiesti, numai in anul trecut, de exemplu, pe rolul acesteia s-au aflat 76 de cauze – dintre care 62 au fost deja solutionate: adica 29 admise, 31 respinse si doua retrase de catre petitionari. De asemenea, in primele cinci luni ale anului in curs, pe rolul Curtii s-au regasit alte 62 de cauze de acest gen, dintre care 44 au fost solutionate: 31 admise, iar 13 respinse. Precizam ca schimbarea grupei de munca nu este o speta distinct specificata in nomenclatorul statistic al Curtii, aceste cauze fiind inregistrate la categoria „alte litigii privind dreptul muncii”. Din cate am aflat de la reprezentantii Casei Judetene de Pensii Prahova, cele mai multe solicitari de incadrare in grupa I sau a II-a de munca provin de la UM Plopeni, Uzina 1 Mai Ploiesti si Electrica Ploiesti. Numai de la UM Plopeni, de exemplu, aproximativ 700 de fosti sau actuali angajati s-au adresat instantei, in acest scop.
La randu-le, societatile parte in proces au facut recurs, castigand adeseori. In cazurile in care instantele ierarhic inferioare le-au dat dreptate petitionarilor, insa la Curtea de Apel (forul tutelar) au pierdut, acestia s-au trezit cu popriri asupra pensiilor din partea Casei Judetene de Pensii, in baza sentintelor judecatoresti primite. Cuatumul popririi lunare nu poate insa depasi, legal, o treime din veniturile debitorului.
D. CONSTANTIN