• „Incasarile” de la bugetul local au depasit, insa, 37 de milioane
Directorul general al Regiei Autonome de Transport Public Ploiesti trebuie sa fie tare mandru de rezultatul exercitiului financiar al anului 2010. Regia, sponsorizata si sustinuta din plin, ani la rand, de la bugetul local al municipiului Ploiesti, a avut, socant, profit net in valoare de… 6.400 de lei! Si, ca orice profit, trebuie redistribuit. Repartizarea profitului de 6.403 lei a fost realizata astfel: 5% din aceasta suma merge la rezerva legala, iar restul – pentru acoperirea pierderii din anii precedenti, insa trebuie mentionat ca pierderea inregistrata numai in anul 2009 la RATP a fost de 7,4 milioane de lei!!!
Din documentatia financiar – contabila rezulta, insa, ca o parte importanta a veniturilor inregistrate de regia aflata in subordinea Consiliului Local Ploiesti si condusa de Radu Popescu, un bun amic al primarului Andrei Volosevici (care ii este si sef la partid) provine din sumele alocate de la bugetul local drept protectie sociala. Pentru facilitatile si gratuitatile acordate unor categorii de ploiesteni pe transportul in comun, Regia Autonoma de Transport Public a primit nici mai mult, nici mai putin, decat 37,4 milioane de lei.
Cea mai mare parte a sumei a fost destinata subventionarii calatoriilor efectuate de pensionari, pentru aceasta categorie fiind alocate de la bugetul local 29,8 milioane de lei, dat fiind ca 74% reprezinta calatorii beneficiari de protectie sociala, 45% dintre acestia fiind pensionari si persoane cu varste de peste 65 de ani (femei) si 70 de ani (barbati).
De fapt, la o socoteala simpla, reiese ca doar 26% dintre calatori au fost platitori de bilete sau de abonamente pe traseele RATP, lucru constatat si de reprezentantii regiei, care recunosc faptul ca „numarul de calatori nesubventionat este intr-o continua scadere, ca urmare a efectelor economice generate de criza economica la nivel national”.
Pe langa gratuitatea acordata pentru protectia sociala, alocatii bugetare s-au mai directionat si catre plata ratelor si a asigurarilor pentru 50 de autobuze BMC, care s-au ridicat la suma totala de doua milioane de lei.
Cheltuielile cu salariile brute ale personalului au reprezentat circa 50% din totalul cheltuielilor de exploatare, raportul fiind de 36 de milioane la 72,2 milioane de lei. Pe langa aceste sume, in 2010, peste un milion de lei a fost contravaloarea tichetelor de masa acordate salariatilor regiei, din care aproximativ 1000 sunt muncitori, sase sunt maistri, iar personalul administrativ – 93 de persoane.
Violeta STOICA