Legislatia privind achizitiile publice si cea referitoare la verificarea organizarii licitatiilor sau a selectiei de oferte au suferit modificari majore, fiind, probabil, cel mai des schimbate, la nivel national. Saptamana aceasta, in Monitorul Oficial a aparut obligativitatea folosirii in cursul evaluarii ofertelor depuse la orice autoritate contractanta din sistemul public a unor formulare-tip.

Un alt document oficial, emis de Guvernul Romaniei, la 10 iunie, restrange posibilitatea suplimentarii lucrarilor si, implicit, a valorii contractelor semnate de catre autoritatile publice. Astfel, daca prevederile la care am facut referire vor fi aplicate corect, reprezentantii Primariei Ploiesti, dar si edilul Andrei Volosevici, ar trebui sa se gandeasca bine inainte de a mai incheia acte aditionale pentru lucrari sau pentru servicii prin procedura de negociere directa si cu invitarea exclusiva a societatii castigatoare a contractului initial.
Potrivit reprezentantilor Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), primarii (numiti „conducatori ai autoritatilor contractante”) sunt pasibili la plata unor amenzi grase. Pentru nerespectarea modului de suplimentare a lucrarilor stabilite initial prin contracte ferme, parafate dupa organizarea unor licitatii, primarii pot fi sanctionati cu sume cuprinse intre 40.000 si 100.000 de lei, in urma verificarilor efectuate de catre ANRMAP.

Violeta STOICA