De la sfarsitul anului 2007, magistratii Judecatoriei Valenii de Munte isi desfasoara activitatea de zi cu zi intr-un sediu inchiriat, pentru care se achita 4.000 de euro lunar. La un calcul simplu rezulta ca, anual, sediul inchiriat, in suprafata de circa 1.000 de metri patrati, „costa” cat un apartament cu doua camere, in Ploiesti. Pana sa devina chiriasi, cei sapte judecatori traiau zilnic cu frica in san, din cauza vechimii si a degradarii cladirii in care se tineau sedintele de judecata. „Cladirea veche a fost construita in anul 1920. De circa 10 ani incercam sa ridicam un alt imobil care sa apartina instantei, pe suprafata de teren pe care se gaseste acum fostul sediu, care va fi demolat. In privinta cuantumului chiriei, acesta nu este foarte mare, daca stam sa ne gandim ca suprafata este de 1.000 de metri patrati”, ne-a declarat presedintele Judecatoriei Valenii de Munte, Traian Voinea.
Sperantele magistratilor de la Valeni par sa prinda contur, pentru ca saptamana viitoare se va organiza o licitatie pentru realizarea documentatiei de proiectare a unei noi cladiri, ce va lua locul celei vechi. Pe terenul de peste 2.100 de metri patrati se are in vedere construirea unui spatiu in concordanta cu normele in vigoare, cu o suprafata utila de 1.000 mp. „Chiar daca, pe langa cladirea veche, de la inceputul secolului trecut, s-au mai construit niste anexe, in timp, spatiile devenisera improprii si nesigure pentru desfasurarea activitatii”, a precizat judecatorul Traian Voinea.
Intr-adevar, potrivit documentatiei de atribuire a serviciilor de proiectare, in urma unei expertize tehnice efectuate in luna august 2010 la cladirea veche, imobilul a fost incadrat in clasa de risc seismic I, „corespunzatoare cons-tructiilor la care probabilitatea de prabusire este iminenta” in cazul unui cutremur. Deocamdata, licitatia care se va desfasura joi, 23 iunie, la Tribunalul Prahova, vizeaza primele doua etape: intocmirea studiului de fezabilitate si obtinerea certificatului de urbanism, urmate de realizarea proiectelor si a caietului de sarcini pentru licitatia de executie a noii cladiri.
Proiectantii interesati de licitatie trebuie sa stie, insa, ca decontarea serviciilor contractate pentru intocmirea studiului de fezabilitate se va face abia dupa emiterea unei hotarari de guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici, in functie de disponibilitatile financiare, iar plata serviciilor de proiectare – dupa avizarea de catre ordonatorul principal de credite si in functie de alocatia bugetara. Valoarea totala a contractului de proiectare a fost estimata la 351.000 de lei.
Violeta STOICA