Aproape 90 de cazuri de violenta in familie si doua persoane ucise in Prahova

In din ce in ce mai multe familii din tara au loc evenimente violente, de cele mai multe ori victime fiind femeile sau copiii, iar destule dintre persoanele agresate nici macar nu reclama acest lucru de teama. Violenta in familie este favorizata de anumiti factori, precum conceptia barbatului ca el domina, ca femeia trebuie sa ii fie supusa, precum si din cauza saraciei, a consumului de alcool, a stresului, a bolilor psihice s.a. Desi se crede ca violenta domestica exista doar in patura de jos a societatii, ca victimele sunt persoane „slabe”, care nu sunt in stare sa renunte la o relatie abuziva, acest fenomen se regaseste, potrivit aprecierii specialistilor, si in clasele sociale inalte.
Potrivit datelor oferite de catre Inspectoratul de Politie Judetean Prahova, in primele trei luni ale anului in curs au fost sesizate 88 de infractiuni intrafamiliale, iar doua persoane au fost ucise de catre un alt membru al familiei. Pe parcursul anului trecut, au fost inregistrate 344 de infractiuni savarsite cu violenta in mediul familial si patru persoane au decedat, in aceste cazuri fiind vorba fie despre omor calificat si lovituri cauzatoare de moarte, fie despre pruncucidere.
Totusi, in familiile prahovene, violenta nu se refera neaparat la agresiune fizica, ci si la alte tipuri. „Persoanele care ne solicita ajutorul fac parte din toate mediile sociale, de la persoane care nu au o locuinta, care sufera din cauza unor agresiuni fizice de zeci de ani, pana la femei care au o situatie financiara foarte buna, care au functii importante si care, cu toate acestea, sunt batute de catre sotii lor pe care nu-i parasesc pentru ca se tem de ceea ce vor spune rudele, prietenii. Cele mai multe femei care ne trec pragul pentru a le consilia au copii si, de regula, acestea au tendinta de a se reintoarce la sotul agresiv. De altfel, statisticile arata ca o femeie isi paraseste sotul si apoi se intoarce acasa cam de sapte ori pana cand, intr-adevar, realizeaza ca relatia respectiva nu mai are nicio sansa. Femeile sunt batute, dar unele dintre ele sunt supuse si la abuzuri sexuale, iar in unele cazuri, din pacate, copiii acestora sunt expusi la gesturi sau scene obscene sau chiar sunt abuzati si ei sexual. In general, in aceste cazuri, cand siguranta copiilor lor este in pericol, femeile aleg sa-si paraseasca sotul fara a mai acorda vreo sansa acelei relatii. De asemenea, femeile sunt abuzate si psihologic, social sau economic”, ne-a precizat Paula Oprea, presedintele Centrului de consiliere „Josephine Knox” din Ploiesti, care asista femeile si copiii afectati de violenta domestica.
La nivel national, in primele trei luni ale anului s-au inregistrat peste 1.400 de infractiuni intrafamiliale si 27 de persoane au fost ucise, iar in 2010 au fost sesizate peste 4.800 de infractiuni savarsite cu violenta in mediul familial si 99 de persoane au fost ucise de catre un alt membru al familiei.
Anemary GRIGORE