Ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu, a declarat ca nu considera viabila varianta desfiintarii salariului minim pe economie sau a pensiei de stat, apreciind ca trebuie asigurat un standard minim in incercarea de a combate saracia.
Intrebat daca apreciaza drept viabile ideile lansate de Institutul de Studii Populare (ISP), ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu a negat. “Salariul minim asigura exact acel nivel – zicem ca luptam cu saracia si incercam sa combatem saracia, dar nu asiguram un standard minim? Nu cred”, a raspuns ministrul. In privinta desfiintarii pensiei minime, el a afirmat ca sistemul de pensii functioneaza. “Exista pilonul II care e la fondurile private, pot functiona foarte bine impreuna”, a conchis Lazaroiu. Explicatiile ministrului vin in urma semnalarii in media a unui document al ISP, care propune desfiintarea salariului minim pe economie, pe argumentul ca salariile ar trebui stabilite in urma negocierii directe dintre patroni si angajati, fara o limita fixata de Guvern, precum si desfiintarea pensiilor de stat pentru ca la ora actuala romanii ar recupera la pensie doar un sfert din banii pe care i-au dat.
Desfiintarea pensiilor de stat si a salariului minim pe economie sunt propunerile Institutului de Studii Populare, o fundatie oficiala a Partidului Democrat Liberal. Salariile ar trebui stabilite in urma negocierii directe dintre patroni si angajati, fara “piedica” unui salariu minim garantat, fixat de Guvern. Autorii proiectului, de la Institutul de Studii Populare, isi argumenteaza pozitia sustinand ca legislatia privind salariul minim poate impiedica angajarea pe salarii mici, corespunzatoare “productivitatii valorice marginale”.
Cu alte cuvinte, in absenta salariilor minime, angajatorii devin pionii principali in plata muncilor prost platite. In acest proiect se propune si desfiintarea sistemului public de pensii pentru ca, potrivit calculelor facute de autorii proiectului, la ora actuala romanii recupereaza la pensie doar un sfert din banii pe care i-au dat.
Practic, acest lucru va presupune incetarea contributiilor sociale la buget, cu achitarea pensiilor existente. Adica, in viitor, salariatii vor fi liberi sa economiseasca si apoi sa aleaga singuri cum sa isi primeasca banii la batranete. O alta propunere este ca intreg sistemul de sanatate sa fie privatizat. Reactiile nu au intarziat sa apara, chiar din randul democrat-liberalilor. Consilierul primului ministru, Andreea Paul Vass, spune ca asemenea masuri “ale caror impact nu e de subestimat” pot fi luate pe termen foarte lung, si nu mediu.
Ulterior, ea a tinut sa precizeze ca dezbaterea pe tema acestui proiect de reforma a fost tinuta de un grup de specialisti independenti de PDL, care doar au fost gazduiti de Institutul de Studii Populare. “Acolo a avut loc o dezbatere cu un grup de specialisti independenti de PDL, dar care au fost gazduiti de Institutul de Studii Populare si unde s-a discutat despre un proiect de reforma a societatii romanesti, evident, pe termen foarte lung. Acolo s-a dezbatut un proiect redactat de acel grup de specialisti independenti si pe care noi, cei aflati in sala, l-am comentat”, a spus Vass. “Nu se pune problema desfiintarii salariului minim, nici a pensiilor de stat”, a spus ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu.
“Am fost mandatata de premier sa va spun ca nu exista si nu va exista niciun proiect al Guvernului prin care sa fie desfiintate pensiile de stat sau salariul minim”, a declarat si Ioana Muntean, purtator de cuvant al Guvernului.