Liceenii – sfatui¡i de protoiereul Stefan Mu¿at sa nu fie adep¡ii “casatoriei de proba”
Pacatele ce duc la degradarea familiei, consumul de droguri, importanta botezului sunt teme abordate in ultima vreme, de catre protoiereul Stefan Musat, de la Protoieria Ploiesti, in cadrul unor discutii purtate cu elevii de liceu. Cea mai recenta intalnire a acestuia cu tinerii a avut loc la Colegiul National „Alexandru Ioan Cuza” din Ploiesti, unde subiectele discutate au vizat, in special, relatiile de cuplu, taina casatoriei si dezavantajele asa-numitei “casatorii de proba” (fara acte si fara ceremonie religioasa) – obicei tot mai raspandit in ziua de azi. Temele au fost alese si in contextul in care Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a declarat anul 2011 Anul Sfantului Botez si al Sfintei Cununii, tocmai pentru ca familia de astazi traverseaza o criza spirituala.
Fie ca pun cariera pe primul plan, fie ca vor sa stranga mai intai bani pentru nunta si pentru a avea un camin ori de teama sa isi asume anumite responsabilitati, multe cupluri obisnuiesc sa traiasca multi ani, in concubinaj. Un mod de viata care aduce numai efecte nedorite, sustin reprezentantii Bisericii. Protoiereul Stefan Musat a amintit liceenilor de ce este importanta casatoria religioasa si de ce acest eveniment ar trebui sa aiba loc inainte ca partenerii sa isi consume relatia. “Aceasta gresita perceptie a casatoriei, numita <>, nu aduce nimic benefic in viata cuplului. Ba, dimpotriva, intarzie constituirea unei familii, in unele cazuri, pana la varste la care partenerii nu mai pot avea copii. Impreuna traire dintre barbat si femeie trebuie facuta cu binecuvantarea lui Dumnezeu, iar noi, preotii, suntem savarsitorii acelei taine, darul si harul fiind trimise de Dumnezeu. Pe toti tinerii i-am sfatuit sa se casatoreasca din iubire, nu din interes si la o varsta fireasca –intre 22 si 25 de ani. Multi spun: – Am trecut de 30 de ani si mai am de copilarit -. Ce greseala !”
Potrivit acestuia, faptul ca se nasc mai putini copii, aparitia avorturilor si divorturile sunt efectele acestui stil de viata. Din pacate, si statisticile confirma departarea fata de valorile traditionale. De exemplu, numarul casatorilor incheiate in ultimele patru luni, in Prahova, este de 525, cu 191 mai putine decat in primele patru luni ale anului trecut. Si numarul copiilor nascuti este in scadere – 1999 venind pe lume in primele patru luni ale lui 2011, fata de 2283 – in aceeasi perioada a anului trecut. „Ei merg pe ideea ca nu ii tine uniti o hartie, dar nu e vorba despre o hartie, ci despre binecuvantarea lui Dumnezeu. Dumnezeu nu ingaduie sa se perpetueze pacatul, iar despartirea este efect al pacatului. Si dupa aceea, tinerii raman debusolati, marcati de ceea ce s-a intamplat. Atunci cand casatoria este oficiata la biserica si binecuvantata, cuplurile inteleg mai bine care este rolul lor, preotul poarta discutii cu cei doi soti si le explica ce inseamna viata de familie, care sunt consecintele pacatelor lor pe termen scurt sau in perspectiva vesniciei. Pentru ca va veni o vreme cand vom da socoteala pentru toate faptele noastre.”
Multi uita, in ziua de azi, si de faptul ca partenerii de viata trebuie nu numai sa se iubeasca, ci si sa nu fie marcati de patimi – consumul bauturii, al drogurilor, al cafelei, precum si fumatul- acest lucru fiind de dorit mai ales daca ambii vor sa devina parinti. Protoiereul i-a mai sfatuit pe liceeni sa nu ia in casatorie persoane fata de care exista o diferenta mare de varsta, “deoarece aceste situatii sunt nefiresti, iar relatiile de acest gen, de obicei, nu dureaza”. In plus, considera acesta, in astfel de cazuri “nu putem vorbi de iubire”. Exista, insa, si cupluri care considera ca, daca se logodesc in biserica, mai pot amana casatoria. Potrivit interlocutorului nostru, logodna nu are valabilitatea tainei casatoriei, iar tinerii respectivi nu primesc, astfel, binecuvantarea lui Dumnezeu. Doar cununia in biserica – oficiata dupa cea de la starea civila – da legitimitate casatoriei. Discutiile dintre protoiereu si tineri au mai vizat pericolele consumului de droguri si de etnobotanice – de care sunt atrasi tot mai multi tineri in ziua de azi, precum si taina sfantului botez – moment ce marcheaza nasterea spirituala a fiecarui om.
Ana-Maria MAXIM