In perioada 1 ianuarie 2010 – 30 mai 2011, spre exemplu, in evidentele Curtii de Apel Ploiesti au fost inregistrate nu mai putin de 1.316 de dosare avand ca obiect restituirea catre petenti a taxei auto de prima inmatriculare, cauze inaintate in calea de atac de catre instantele arondate teritorial, respectiv de Tribunalele Prahova, Dambovita si Buzau.

Romania risca, asa cum am mai scris, sanctiuni financiare din partea UE, in urma declansarii unei posibile proceduri de infringement, precum si numeroase alte procese cu proprietarii de masini, inclusiv cu cei care au pierdut initial in instanta, daca nu modifica urgent taxa auto si nu restituie din sumele platite, intrucat aceasta produce un dezavantaj la vanzarea masinilor second-hand din alte state pe teritoriul Romaniei. Numai in primele cinci luni ale anului in curs, de pilda, un numar de 418 cetateni din judetele amintite s-au adresat Curtii de Apel Ploiesti solicitand restituirea taxei auto de poluare. In final, doar 112 cauze au fost admise, restul fiind respinse, potrivit reprezentantilor Biroului de relatii publice al institutiei.
Dupa cum se cunoaste, ministrul Mediului si Padu-rilor – Laszlo Borbely – a declarat, recent, ca taxa auto va fi platita de cumparator (asa cum prevede OUG nr. 50 din 2008, modificata in decembrie 2010), nu de vanzator, asta si in cazul masinilor inmatriculate in Romania inainte de 1 ianuarie 2007, in momentul in care acestea sunt vandute. In ceea ce priveste viitoarea forma a taxei auto de prima inmatriculare, reprezentantii Coalitiei au promis ca aceasta va fi stabilita in cadrul sedintei de Guvern de miercuri, 1 iunie 2011, insa – la fel ca in atatea alte dati – nu s-au tinut de cuvant, amanand sine die luarea unei decizii.
Acest lucru nu face altceva decat sa-i determine pe numerosi alti romani vitregiti sa se alature celor peste 40.000 care au dat deja statul in judecata pentru restituirea taxei auto.
D. CONSTANTIN