In urma controlului efectuat de catre reprezentantii Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA), s-a constatat ca numarul fermierilor producatori de produse ecologice indreptatiti sa incaseze subventii, in anul trecut, a fost mai mic decat cel estimat initial, motiv pentru care au ramas neabsorbite fonduri in valoare de 981.400 de euro, din bugetul de 3.098.000 de euro alocat de Uniunea Europeana. In consecinta, Executivul a decis, intr-o recenta sedinta, recalcularea subventiilor maxime/ferma in scopul de a absorbi si banii ramasi necheltuiti. Cu alte cuvinte, in functie de numarul de beneficiari eligibili, platile vor creste cu 41 la suta – in cazul fermelor de productie vegetala si cu 79 la suta – in cazul fermelor de productie animaliera. De asemenea, in sedinta amintita, Guvernul a stabilit si perioada de depunere a cererilor de catre fermieri pentru incasarea subventiei, respectiv intre 1 septembrie – 15 octombrie 2011. Aceasta masura a fost propusa pentru a da posibilitatea unui numar cat mai mare de beneficiari de a accesa ajutorul financiar si de a-si completa documentatia necesara in termenul legal. In consecinta, s-a impus si modificarea termenului de efectuare a controlului productiei ecologice la fata locului de catre inspectorii APIA, care va incepe la data de 1 noiembrie 2011.
La nivelul Directiei Agricole Prahova sunt inregistrati, in momentul de fata, 34 de fermieri care practica agricultura ecologica, suprafata destinata unor asemenea culturi fiind de 1.300 de hectare. Conform precizarilor purtatorului de cuvant al institutiei – Marian Marcu – unii dintre fermieri au optat pentru culturi ecologice de porumb, grau, rapita, floarea-soarelui sau lucerna, in timp ce altii s-au axat pe vita de vie, livezi de meri si peri, pasuni, capsuni, afine sau catina ecologice. De asemenea, sunt si producatori de paine, miere, cascaval si smantana ecologica.
Sigur, date fiind efectele lor pozitive in ceea ce priveste asigurarea unei alimentatii cat mai sanatoase, interesul tot mai multor romani de a consuma produse ecologice a crescut, in ultima vreme. Insa, intrebarea pe care si-o pun adesea, atunci cand ajung in fata tarabelor din pietele agroalimentare este urmatoarea: cine-mi garanteaza mie ca un produs sau altul, pe care doresc sa-l cumpar, este cu adevarat ecologic? Reprezentantii Directiei Agricole Prahova afirma ca autorizarea unui fermier ca membru al unui grup/ organizatii de producatori de produse ecologice este conditionata si de existenta unui contract incheiat de acesta cu o firma sau organism de inspectie si certificare a productiei agricole ecologice.
Astfel de firme exista, in special, la Bucuresti, dar unele au filiale si in Prahova. Inaintea eliberarii certificatului de produs ecologic, aceste firme iau, dupa caz, probe de sol, de plante, de lapte, de carne s.a., pe care le analizeaza in propriile laboratoare de specialitate. Sigur, pentru astfel de servicii, firma de inspectie si certificare este platita de catre fermier, bani pe care ulterior acesta si-i recupereaza din subventia incasata de la Ministerul Agriculturii.
D. CONSTANTIN