Ambasadorul Olandei la UE s-a trezit afirmand ca Romania nu este “stat de drept”, si, pe cale de consecinta, nu-i trebuie permisa aderarea la Spatiul Schengen. Si, totusi, pozitia oficiala a “Tarii Lalelelor” va fi cunoscuta astazi, cand se va decide daca meritam si noi sa ne plimbam infractorii prin Spatiul Schengen sau ii trimitem in spatiul de pe Luna. Desi, pe-acolo, terenul este in posesia americanilor de prin 1969.
Asadar, s-ar putea spune ca, dupa ce a rulat filmul de succes “Daca e marti, e Belgia”, ar putea urma horrorul “Daca e miercuri, e Olanda”.
Ambasadorul celor care s-au luptat cu apele si si-au construit diguri considera ca noi suntem abia in stadiul in care ginta nobila latina si-aduna copiii ei ca sa vada cati au mai ramas, si sa puna de o reforma in justitie.
Desigur, acelasi ambasador, sau un alt oficial olandez, ar putea sa se trezeasca spunand ca nici Spania nu este stat de drept. Iar motivul este simplu: Don Quijote, in lupta sa cu morile de vant, le-a cotropit tara, le-a calcat in picioare, insotit de Sancho Panza, frumusete de lalele. Iar urmele au ramas atat de adanci, incat au suferit atat muncitorii olandezi, cat si artistii. Exemplul cu van Gogh este cel mai elocvent, fiindca sarmanul a fost obligat sa se uite in oglinda, in timp ce inchizitia spaniola ii taia urechea. Iar acum, ne urecheaza si pe noi Olanda.
Iar adevarul este ca, la cati specialisti s-au perindat pe-aici, la cati analisti au radiografiat negativ neamul, de ce sa ne mai miram?
De exemplu, in 2007, abia aterizat in Romania, ambasadorul Americii la Bucuresti, Nicholas Taubman, se arata foarte ingrijorat, culmea !, tot de sistemul legislativ de la noi si de exodul tinerilor care pleaca incotro vad cu ochii. Desigur, din complezenta, nu i-a spus nimeni: „Voi vorbiti, care aveti pedeapsa cu moartea – prin electrocutare, prin injectare cu ser letal, prin gazare – in legile voastre?” Iar chestiunea cu exodul tinerilor, care reprezentau, in opinia aceluiasi ambasador, “un capital pretios”, au rezolvat-o partial tot ei, americanii, fiindca nu poti calca prin SUA decat printr-o loterie. Desi, se pare ca si Cristofor Columb a descoperit America tot printr-un noroc chior.
Revenind la olandezi; respectul nostru fata de cat s-au luptat cu apele, cat au muncit sa-si construiasca digurile, cum traieste poporul sub nivelul marii! Pe de alta parte insa, pe ce se bazeaza oficialul din “Tara Lalelelor” cand afirma ca Romania nu este stat de drept? Pe normele dupa care se judeca la Tribunalul de la Haga? In baza faptului ca “macelarul din Balcani”, Ratko Mladici, ar avea prozeliti si pe la noi? Romania nu este stat de drept? Bine ca este Kosovo!
Este posibil ca, astazi, Olanda sa se razgandeasca si sa sustina aderarea la Spatiul Schengen, asa cum este posibil sa-si sustina aceeasi pozitie, pentru neaderare.
Cine a crezut ca, odata cazut Zidul Berlinului, nu va fi ridicat un altul, s-a inselat. Fiind criza de locuri de munca, se ridica, iata, altele.

Florin TANASESCU