Primaria municipiului Campina se pregateste sa cheltuiasca peste 2,3 miliarde de lei vechi pentru a-si „cumpara” strategie de dezvoltare a localitatii, pentru urmatorii sase ani. La sfarsitul lunii iunie a.c., autoritatea locala organizeaza o selectie de oferte pentru alegerea consultantului care sa puna la dispozitia functionarimii din primarie strategia pe care sa se bazeze pana in 2017, si care sa cuprinda zece sectiuni sectoriale, privitoare, printre altele, la dezvoltarea urbana, infrastructura, economie, mediu, precum si „capacitate institutionala”. Nimeni nu contesta faptul ca planurile pe termen lung sunt benefice, pentru orice autoritate care se respecta, insa cheltuirea unei sume atat de mari pentru achizitionarea unor asemenea servicii pare cel putin deplasata, intr-o perioada in care banii publici ar trebui dramuiti la leu.
Interesant este ca anuntul privitor la organizarea licitatiei, care se va sustine in 29 iunie, a fost anuntat in Sistemul Electronic de Licitatii Publice in urma cu exact o saptamana, ceea ce inseamna ca eventualii consultanti interesati de acest proiect aducator de miliarde de lei in cont ar trebui sa aiba, deja, strategia in buzunar…
Potrivit documentatiei de atribuire a contractului de servicii, care va fi incheiat in urma selectiei de oferte, in maximum trei luni de la parafarea intelegerii, societatea care va castiga licitatia ar trebui sa depuna pe masa autoritatii contractante proiectia vietii municipiului Campina pentru urmatorii sase ani.
La expirarea valabilitatii contractului, consultantul va fi obligat sa predea inclusiv 200 de exemplare tiparite color si tot atatea CD-uri din „Strategia de dezvoltare a municipiului Campina pe perioada 2011-2017”, din care 150 in limba romana, iar restul – in limba engleza. Ce rezultate spera reprezentantii Primariei Campina sa obtina in urma aparitiei „pe piata” a acestei strategii? Printre altele, materialul va avea si „rolul de a facilita si de a sustine procesele de luare a deciziilor in cadrul Consiliului local al municipiului si in cadrul Primariei, prin asumarea unei traiectorii clare de dezvoltare, in urma unui proces participativ”.
Abia la finalul derularii contractului, viitoarea strategie va fi supusa aprobarii Consiliului Local Campina.
Violeta STOICA