Medicii sustin ca parintii nu ar trebui niciodata sa le permita copiilor lor sa consume bauturi energizante, deoarece acestea contin o concentratie “toxica” de cofeina, potrivit unui studiu recent publicat in revista Paediatrics.
Potrivit acestui studiu, bauturile energizante contin o concentratie de cofeina de pana la 14 ori mai mare in comparatie cu bauturile carbogazoase, acel nivel fiind considerat “toxic” de catre experti.
Totodata, bauturile energizante contin calorii suplimentare, pe care cei mai multi dintre copii nu reusesc sa le consume si care pot provoca aparitia obezitatii si a cariilor dentare.
Medicii le recomanda parintilor sa le ofere apa copiilor lor, considerand ca apa reprezinta cea mai buna solutie pentru a se hidrata in timpul acelor zile caracterizate prin activitati fizice obisnuite.
Bauturile energizante contin o serie de stimulenti, precum cofeina, care sunt asociati cu aparitia diabetului, a maladiilor cardiace, a tulburarilor de comportament si chiar a deceselor premature.
Bauturile energizante pentru sportivi contin carbohidrati, minerale si electroliti, ce sunt adaugate in aceste produse pentru a inlocui apa si electrolitii care se elimina prin transpiratie.
Acelasi studiu critica spoturile publicitare care ii incurajeaza pe tineri sa creada ca aceste bauturi energizante pot sa ii ajute sa atinga varful performantei sportive.
Brandurile de bauturi energizante vizate in acest raport medical sunt Red Bull, Monster si Rockstar. Brandurile de bauturi pentru sportivi mentionate in raport sunt All Sport, Gatorade si Powerade.
Studiul a fost coordonat de medicul Holly Benjamin de la Comer Children’s Hospital din cadrul Universitatii din Chicago.