Daca generatiile care au terminat studiile universitare in anii ‘90 se multumeau, in general, doar cu fotografii si ciocnirea unei cupe de sampanie, la momentul despartirii de colegi si de profesori, ori cu un banchet organizat in facultate si, mai apoi, la restaurant, tinerii de astazi vor sa marcheze evenimentul intr-un mod cat mai spectaculos. De la cursuri festive, petreceri in restaurante sau cluburi si pana la baluri luxoase, la care absolventii sunt adusi cu limuzina – toate acestea sunt preferate acum si pot fi organizate in cele mai mici amanunte de catre firme de specialitate. Vazand ca se pot scoate bani frumosi din asta, patronii si-au diversificat ofertele si au umplut internetul de reclame.
Absolventii Universitatii Petrol-Gaze din Ploiesti opteaza, de obicei, pentru organizarea unor cursuri festive – de la care nu lipsesc momentul aruncarii tocilor si cel al vizionarii unui filmulet despre generatia si facultatea respectiva si o cina festiva la un restaurant. Pentru ca banii nu sunt punctul forte al studentilor ploiesteni, de obicei nu se organizeaza petreceri in locuri luxoase, unde sa fie invitate sa cante formatii foarte cunoscute, ne-a precizat Andreea Baicu, presedinta Ligii Studentilor din UPG. O firma organizatoare de evenimente a oferit anul acesta, de exemplu, unui grup de absolventi ploiesteni, pachete de servicii in valoare de 65 de lei si 80 de lei. Primul a inclus inchirierea robei, achizitionarea unei toci si a unei esarfe, a unui DVD cu evenimentul filmat. Tinerii au mai primit cate un album foto, diplome, si au organizat un toast al promotiei. Pachetul de 80 de lei cuprindea si alte servicii: insigne, decor cu baloane, mai multe flori, foc de artificii etc. Seara, absolventii au petrecut intr-un restaurant din centrul orasului, unde meniul a costat 120 de lei de persoana. Daca mai adaugam, insa, costurile cu tinuta, pantofii, coafura, bugetul pentru un astfel de eveniment creste simtitor. Pentru absolventii care isi permit un bal spectaculos, firmele sunt gata sa ofere spre inchiriere limuzine, sa aduca un covor rosu in fata restaurantului, sa angajeze formatii in mare voga sau sa organizeze excursii in statiuni turistice. In Capitala, de pilda, astfel de petreceri nu sunt o raritate, iar moda a prins si in randul liceenilor cu bani. Laura Popescu, reprezentanta unei firme din Bucuresti care organizeaza astfel de petreceri, ne preciza ca printre cele mai solicitate locuri sunt salile de evenimente din cadrul marilor hoteluri, iar tinerii prefera calitatea in defavoarea unui pret scazut. “Majoritatea clientilor prefera un pachet complet de servicii (emitere bilete bal, invitatii, catering, sonorizare, DJ, fotografiere si/sau filmarea petrecerii). Momente nelipsite la astfel de evenimente sunt taierea tortului aniversar de promotie, discursurile de la inceputul serii, dansul pe melodiile specifice”. In ultimii ani, preferintele tinerilor s-au mai schimbat, iar patronii localurilor si-au adaptat oferta la ele. „Cluburile renumite si unele hoteluri din tara a caror capacitate nu le permitea organizarea unui bal de 200-300 persoane au inceput de ceva timp sa deschida asa numitele centre de evenimente. Atentia studentilor s-a indreptat catre ele, intrucat ofera aceleasi servicii de buna calitate la un pret mai mic decat organizarea unui bal in incinta unui hotel”. Pentru clientii mai pretentiosi, firma a organizat pana acum petreceri chiar si la Palatul Parlamentului, Palatul Bragadiru, Palatul Ghica, in sali de evenimente de la Romexpo sau in salile unor hoteluri de cinci stele. “Pretul unui bilet pentru participarea la balul de absolvire incepe de la 160 lei/persoana, acesta fiind stabilit in functie de numarul participantilor si gama de servicii dorite. Cele mai scumpe bilete pentru bal ajung si la 450-500 lei/persoana, in locatii cum ar fi InterContinental, platourile MediaPro sau Bamboo”, ne-a mai precizat aceasta.
Ana M.