Cifra 8 – pe care o leg, in randurile care urmeaza, de preocuparile si actiunile aproape vehemente, din aceste zile, ale presedintelui Traian Basescu – nu inseamna, nici pe departe, ca ar fi o nota pe care poporul i-ar acorda-o, in catalogul activitatii prezidentiale. O astfel de nota ar insemna prea multa bunavointa si intelegere fata de un „elev” corigent la prea multe materii si, acum, aflat in situatie de repetentie. De asemenea, nu-i vorba nici despre opt tepe pe care, vezi Doamne, Traian Basescu le-ar fi plantat, fara sa stim noi, in fata Palatului Victoria, si nici despre opt cercuri de interese pe care le-ar fi gabjit si desfiintat de prin palatele puterii, spre binele natiunii. Dupa cum, nu-s nici opt mari corupti pe care i-ar fi dat pe mana justitiei, pentru ca, acum, cei mai mari corupti sunt colorati in portocaliu, iar Traian Basescu are un fel de…daltonism democrat-liberal si nu-i poate sesiza.
Sa nu credeti, insa, ca de fapt cifra 8 pe care o „invart” in jurul sefului statului ar putea reprezenta, totusi, tot atatea miliarde de euro nerambursabili adusi de acesta de la Uniunea Europeana, sau noi kilometri de autostrada realizati in ultimele zile de guvernarea pe care o conduce! Nici vorba, si nu se poate spune nici ca, totusi, presedintele nostru si-a calcat pe inima si a majorat, cu opt procente, salariile bugetarilor, taiate anul trecut fara niciun pic de jena. Nimic din toate acestea nu reprezinta cifra 8, ci doar un mugurel ce i-a incoltit pe creier si creste, si creste, precum Fat-Frumos! Este vorba despre cele opt superjudete pe care vrea sa le infiinteze dupa ce a ajuns la concluzia ca acestea le lipseau romanilor ca sa traiasca mai bine, ca numai asa ii putem momi pe europeni ca sa-si desfaca baierele pungilor cu euro si ca numai in opt viitoare megajudete se vor simplifica birocratia si numarul bugetarilor. Adica, niste aberatii veritabile pe care dl presedinte Traian Basescu le apreciaza ca fiind o noua minune a lumii, o descoperire a secolului XXI, al carei autor se considera si chiar vrea sa ne bage-n cap si noua, populatiei, si clasei politice – pe care a convocat-o, deja, la…spovedanie, ca altfel nu mai merge decat cu opt judete mari.
Aceasta noua descoperire-inovatie – 8-ul basescian – vine, insa, dupa altele la fel de schioape, carora lumea, cei multi, le asaza deasupra numeroase semne de intrebare. Din simplul motiv ca in cel putin doua importante ipostaze din cariera sa prezidentiala a ramas, de asemenea, corigent. Este vorba, in primul rand, despre urarea „Sa traiti bine!” – devenita un fals grosolan, si despre celebra-i cruciada impotriva coruptiei, declarata triumfal, si in care Traian Basescu nu s-a acoperit de glorie, ci de rusine!
Cu alte cuvinte, daca-i vorba despre o noua impartire administrativ- teritoriala – a carei oportunitate ar trebui sa o stabileasca specialistii – se poate discuta si chiar trebuie consultata populatia (in treacat fie spus, si la vremea desfiintarii fostelor regiuni, sub Ceausescu, cetatenii au facut, demonstratii si mitinguri). Dar sa vii, asa, peste noapte, sa impui o noua harta administrativ-teritoriala a tarii, pe final de mandat, pentru a-i lasa pe altii sa-si bata capul cu „creatiile” tale, nu inseamna decat iresponsabilitate, poate chiar prostie. Aceasta daca nu cumva toata povestea ar vrea sa abata atentia noastra de la recentele retineri ale unor inalti demnitari portocalii – prenumele lor Mircea Banias (senator) si Laurentiu Mironescu (secretar de stat) care au sifonat destul de rau conclavul democrat-liberal acum, cand bat ceasurile declansarii campaniei electorale.

Leon CHIRILA