91 de bancnote false – reprezentand lei si valuta – au fost plasate, de la inceputul anului si pana in prezent, in Prahova. Cele mai multe sunt bancnotele de 100 lei, fiindca, in opinia politistilor de la crima organizata, acestea sunt mai usor de contrafacut. De altfel, exista chiar si o diviziune a muncii in ceea ce priveste falsificarea: pe de o parte, sunt cunoscatorii in domeniul calculatorului, care stiu sa reproduca bancnotele, iar pe de alta parte, cei care le plaseaza. Modul de ” aruncare” pe piata este acela de a cumpara diferite produse de la vanzatorii ambulanti de pe Valea Prahovei, de la batrani sau de la chioscuri.
In fapt, infractorii cumpara produse cu bani falsi, pentru a primi restul in lei necontrafacuti. De exemplu, la Valenii de Munte, un individ a cumparat de la o batrana tuica in valoare de 200 de lei, dandu-i o bancnota falsa, de 500 de lei. A primit restul, si dus a fost. Si, de regula graba este unul dintre elementele pe care se mizeaza. „Dati-mi, va rog, un pachet de tigari, ma grabesc, pierd trenul”. Falsurile sunt plasate, in general la chioscurile mici si, mai ales, atunci cand este aglomeratie, profitandu-se de neatentia vanzatorului.
Pe Valea Prahovei, vadul preferat il reprezinta comerciantii de pe marginea drumului. Infractorii coboara din masina si, tot sub pretextul grabei, cumpara obiecte artizanale. Plaseaza moneda falsa si pleaca, primind, in schimb, restul in bani necontrafacuti.
Potrivit politistilor de la crima organizata, in Ploiesti au ajuns falsuri provenite de la o familie din Dambovita. Implicati erau sotul, sotia, copilul acestora si un nepot. Contrafaceau bancnote de 100 de lei pe care, ulterior, le imprastiau prin Dambovita, Brasov si Prahova. Unii dintre membrii familiei (sotul si sotia) contrafaceau, pe calculator bancnotele, iar ceilalti (copilul si nepotul) – le plasau. „Hartia” de 100 de lei era contrafacuta, reproducerea acesteia asigurand un profit suficient, dat fiind faptul ca aceasta era „plasata”, la intervale scurte de timp (doua saptamani) pe piata monetara.
* * *
Si, daca pana in urma cu cinci ani, in ceea ce priveste valuta, dolarul era falsificat, acum la moda este contrafacerea bancnotelor de 50 si 100 de euro. In Prahova au fost gasite contrafaceri provenite din tipografii clandestine din Spania si Italia, in timp ce bulgarii au ramas fideli… americanilor, plasand, de la inceputul anului si pana acum dolari falsi.
Pedepsele de care sunt pasibili cei care falsifica sunt intre trei si 12 ani de inchisoare.
(F.T.)