Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova va invita miercuri, 1 iunie 2011, ora 10.30, in sala Auditorium din Ploiesti, str. Toma Caragiu, nr.10, la vernisajul expozitiei temporare „Universul copilariei”.
Expozitia poate fi privita atat prin ochii copiilor, care vor descoperi papusi, carti de povesti, fotografii ale copiilor din alte vremuri, dar si alte obiecte din anii copilariei, cat si prin ochii oamenilor maturi, care la randul lor vor descoperi imaginea propriei copilarii, poate demult uitate.
Chiar daca pentru cei mai multi papusile sunt simple jucarii, exista si papusi deosebit de valoroase, atat material cat si artistic.
Astfel, cele 127 de papusi sunt o colectie de manechine in miniatura, prin vestimentatia lor prezentandu-ne, in mod fidel si cu lux de amanunte, o trecere in revista a modei in ultimii 2000 de ani in Franta, stiut fiind faptul ca tendintele in moda au fost date de aceasta tara. Retrospectiva incepe cu moda romana, continua cu cea galica, pana in secolul al X-lea cand se formeaza poporul francez, ajungand pana in anii 70 ai secolului XX.
Se cuvine sa aducem multumiri domnului Marian Spataru, colectionar desavarsit, care cu o deosebita amabilitate ne-a oferit, spre expunere, cea mai mare parte a pieselor prezente.
Programul zilei va cuprinde, pe langa vernisajul expozitiei, un concurs de desene pe asfalt, dar si un spectacol de teatru de papusi.