• Primaria Ploiesti abia acum se gandeste sa demareze licitatia pentru intabularea apartamentelor
In primavara anului trecut, Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, anunta, inca inainte de semnarea unui document oficial, pe blogul sau, ca actualii chiriasi din blocurile construite de Agentia Nationala pentru Locuinte isi vor putea cumpara casele, la preturi destul de bune, la vremea respectiva.
Chiriasii blocurilor ANL din Ploiesti, situate pe strazile Domnisori, Sabinelor, Lupeni, Ion Maiorescu si Aleea Arnauti, au primit chiar si o scrisoare semnata de ministrul Udrea, prin care li se propunea, anul trecut, un pret de 407 euro pe metru patrat, valoarea unei garsoniere fiind estimata la circa 19.000 de euro si ajungand la circa 36.000 de euro, pentru un apartament cu trei camere.
Cel putin jumatate dintre chiriasii din Ploiesti au depus cerere pentru a-si cumpara locuintele, insa singurul raspuns primit, oficial, pana acum, de la municipalitate (administratorul si „casierul” chiriilor, stabilite prin hotarare a consilierilor locali), s-a rezumat la anuntul ca sunt luati in evidente pentru cumpararea caselor. Multe persoane, dintre cei 223 de titulari de contracte de inchiriere pentru locuintele ANL din Ploiesti, sunt nemultumite de cresterea considerata „exagerata” a chiriilor si au ramas cu speranta posibilitatii de a le cumpara. „Chiriile la persoanele care au implinit deja 35 de ani au crescut considerabil, mai mult decat o rata la banca pe 30 de ani. Ce se urmareste, de fapt?”, se intreaba un ploiestean aflat in aceasta situatie. Chiriasii au dreptate, pentru ca aceia care au avut „neplacerea” de a implini 35 de ani (aproape trei sferturi din total) trebuie sa plateasca niste chirii uneori mai mari decat cele de la „particular”. In functie de suprafata detinuta – a garsonierei ori a apartamentului – chiria platita de ei este cuprinsa intre 250 si aproape… 700 de lei. Daca luam in calcul ca mai trebuie platita si intretinerea si ca multi dintre chiriasi au salarii de simpli bugetari, situatia actuala ii duce la disperare. Pe de o parte, acestia vor sa renunte la aceste locuinte din fondul ANL, iar, pe de alta parte, multi vor sa actioneze Primaria Ploiesti in judecata pentru ca nu a parcurs pasii obligatorii pentru a putea scoate la vanzare casele.
Raspunsul pare si dificil, si simplu, in aceeasi masura. Dificil este ca municipalitatea abia se gandeste la a organiza „in cel mai scurt timp licitatia pentru intabularea apartamentelor”. Desi actualul director executiv al Directiei de Gestiune Patrimoniu din cadrul Primariei Ploiesti, Florin Petrache, nu a avut legatura cu problema de anul trecut, fiind prea poaspat pe aceasta functie, spune ca „au fost facute cereri cu promisiune de vanzare, fiind inregistrate foarte multe solicitari pentru cumpararea locuintelor”, iar problema caselor ANL este una aflata in topul „ordinii de prioritati” aflata pe masa Directiei de Patrimoniu.
Dar, cum licitatiile si, mai ales, rezultatele acestora, nu sunt tocmai puncte forte pentru Primaria Ploiesti, ci dimpotriva, chiriasii din blocurile ANL au mari sanse sa ramana, in continuare, sa plateasca niste gramezi de bani drept chirie in niste case pe care, probabil, le vor cumpara doar atunci cand se va apropia campania din 2012…
Mai mult decat atat, inca o veste proasta: valoarea „de inlocuire” (n.n. – de vanzare) a locuintelor ANL care vor fi vandute anul acesta s-a majorat cu 41 de euro, potrivit unui ordin al ministrului Udrea, crescand de la 407 euro/mp la 448 de euro/mp. Sansele ca apartamentele sau garsonierele din blocurile ANL ploiestene sa poata fi cumparate anul acesta este aproape inexistenta. Poate la anul, cand probabil pretul pe metru patrat de casa ANL va depasi 500 de euro.
Violeta STOICA