Bauturile care contin zahar, cum ar fi sucurile de fructe, sunt asociate cu hipertensiunea arteriala la adulti, a demonstrat cercetarea asupra Hipertensiunii a American Heart Association (Asociatia Americana de Cardiologie).
In studiul international denumit “Macro/Micronutrienti si Presiunea arteriala” pentru fiecare suc baut care continea zahar, presiunea arteriala sistolica a participantilor a crescut cu 1.6 mm Hg si cea diastolica cu 0.8 mm Hg.
Cercetatorii au descoperit un nivel ridicat al tensiunii arteriale la indivizii care consumasera glucoza si fructoza – indulcitori care se gasesc in siropul de porumb, cel mai utilizat indulcitor al producatorilor de pe piata.
Hipertensiunea arteriala a fost inregistrata in special la oamenii care consuma cantitati mari de zahar si sodiu. Nu au fost descoperite asocieri intre consumul de suc fara zahar si nivelul presiunii arteriale.
“Acest fapt indica o alta metoda de a reduce tensiunea arteriala”, a declarat Paul Eliott, autor si profesor doctor in cadrul departamentului de Epidemiologie si Biostatistica la Sectia de Medicina a Colegiului Imperial din Londra. “Aceste descoperiri intaresc recomandarile de a reduce consumul de bauturi indulcite cu zahar, precum si a adaosului de zahar si sodiu, intr-un efort comun de a mentine la cote normale presiunea arteriala si de a imbunatati sanatatea sistemului cardiovascular”, spune profesorul Paul Eliott.
Studiul a avut un esantion de 2.696 de participanti, cu varste cuprinse intre 40 si 59 de ani, care locuiau in patru zone diferite din SUA si doua zone diferite din Marea Britanie. Ei trebuiau sa raporteze zilnic, timp de patru zile, tot ceea ce consumau, trimiteau probe de urina la fiecare 24 de ore, isi verificau tensiunea arteriala de 8 ori pe zi si raspundeau intrebarilor unui chestionar complex despre stilul lor de viata, factorii medicali si sociali.
Cercetatorii au descoperit ca aportul de zahar sub forma de glucoza, fructoza si zaharoza a fost cel mai mare in cazul celor care consumau mai mult de o bautura indulcita pe zi. De asemenea, au constatat ca persoanele care beau mai mult de o portie pe zi de bautura indulcita cu zahar, consumau un numar mare de calorii, cu o valoare energetica medie de 397 de calorii pe zi.
Persoanele care nu au consumat bauturi indulcite cu zahar au avut o medie a indicelui de masa corporala mai mic decat cei care consumau in fiecare zi. “Indivizii care beau o cantitate mare de bauturi indulcite cu zahar tind sa aiba o dieta mai putin sanatoasa. Ei sunt consumatori de calorii fara valoare nutritiva, consumand mai putin potasiu, magneziu si calciu”, a spus Ian Brown, profesor doctor asociat la Colegiul Imperial din Londra.
“Motivul pentru care bauturile indulcite cu zahar si fructoza provoaca hipertensiune este acela ca maresc nivelul acidului uric din sange, care poate micsora nivelul oxidului de azot care ajuta vasele de sange sa se dilate. De asemenea, consumul de zahar a fost asociat si cu intensificarea sistemului nervos empatic si retentia de sodiu”, a declarat prof. Ian Brown.
Prin urmare, persoanele care vor sa consume bauturi indulcite cu zahar ar trebui sa o faca cu moderatie. Asociatia Americana de Cardiologie (American Heart Association) recomanda un consum de zahar care sa nu depaseasca jumatate din caloriile discretionare, adica maximum 100 de calorii pentru femei si 150 de calorii pentru barbati.