Ministerul Administratiei si Internelor doreste sa afle care mai este nivelul coruptiei in institutiile statului. Unitatea Centrala pentru Reforma Administratiei Publice din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor a anuntat, saptamana trecuta, inceperea derularii proiectului ,,Studiu diagnostic privind fenomenul de coruptie in administratia publica locala”. Proiectul este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational “Dezvoltarea Capacitatii Administrative 2007-2013″. Valoarea totala eligibila a proiectului (fara TVA) este de doua milioane de lei, din care 1,7 milioane de lei – valoare eligibila nerambursabila din Fondul Social European, restul de bani reprezentand cofinantarea eligibila a beneficiarului.
Obiectivul general al proiectului consta in imbunatatirea structurilor administratiei publice centrale si a celei locale, care sa contribuie la cresterea eficientei si elaborarea unei strategii pe termen lung destinate luptei impotriva coruptiei. Scopul proiectului consta in stabilirea dimensiunii reale a fenomenului de coruptie la nivelul administratiilor publice locale, identificarea principalelor cauze si a efectelor generate de faptele de coruptie.
Grupul-tinta destinat cercetarii si sondarii va fi constituit din 150 de reprezentanti ai Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Ministerului Sanatatii, Ministerului Administratiei si Internelor si ai autoritatilor administratiei publice locale. Proiectul se desfasoara pe o perioada de 15 luni, iar prin implementarea lui se va obtine o imagine fidela asupra gradului de coruptie din administratia publica locala ce va servi ca punct de referinta asupra rezultatelor obtinute in lupta impotriva coruptiei si ca baza pentru elaborarea unei viitoare strategii anticoruptie pentru administratia publica locala.
A. P.