Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Politiei Romane informeaza ca, la aceasta ora, traficul rutier se desfasoara normal pe majoritatea drumurilor nationale, nefiind semnalate probleme deosebite de fluenta, insa preconizam ca se va intensifica, mai ales in partea a doua a zilei, cand numerosi automobilisti vor pleca inspre locurile de petrecere a sfarsitului de saptamana. Vremea buna care se anunta ii va determina pe multi turisti sa se deplaseze inspre statiunile montane prahovene. Prin urmare, este foarte posibil ca la iesirea din capitala pe DN1, in zona Baneasa si pe Valea Prahovei sa se circule intens.
De aceea, in situatia in care traficul rutier se va aglomera pe tronsonul Bucuresti-Ploiesti al DN1, sau pe Valea Prahovei, cei care doresc sa ajunga la Brasov pot utiliza urmatoarea ruta alternativa:
• DN 1A Bucuresti – Buftea – Ploiesti – Valenii de Munte – Cheia – Sacele – Brasov.
In statiunile montane prahovene se poate ajunge si pe varianta DN 7 Bucuresti – Baldana – DN 71 Baldana – Targoviste – Sinaia.
In ceea ce priveste principala ruta catre mare (A2 Bucuresti – Cernavoda – DN22C Cernavoda – Murfatlar – DN3 Murfatlar – Constanta), reamintim ca circulatia este intrerupta pe DN22C, in zona Cernavoda, din cauza lucrarilor la podul peste Canalul Dunare – Marea Neagra. Traficul usor este deviat prin municipiul Cernavoda, pe DJ223C Cernavoda – Stefan cel Mare (de unde se intra pe DN22C).
Intrucat se asteapta cresterea semnificativa a numarului de autovehicule pe acest tronson in urmatoarele ore, iar la intrarea in municipiul Cernavoda se va circula probabil in coloana, le recomandam conducatorilor auto sa-si aleaga din timp alte rute. Cele mai cunoscute sunt:
-A2 Bucuresti – Drajna – DN21 Drajna – Slobozia – DN2A Slobozia – Harsova – Constanta(sau, in cazul in care este afectata fluenta traficului pe Autostrada Soarelui, DN3 Bucuresti – Fundulea – Lehliu Gara – DN3A Lehliu Gara – Drajna – DN21 Drajna – Slobozia – DN2A Slobozia – Harsova – Constanta);
-DN2 Bucuresti – Urziceni – DN2A Urziceni – Slobozia – Harsova – Constanta;
-A2 Bucuresti – Drajna – DN21 Drajna – Calarasi – DN3 Calarasi – Ostrov (traversare cu bacul) – Adamclisi – Murfatlar – Constanta (sau A2 Bucuresti – Lehliu-Gara – DN3 Lehliu-Gara – Calarasi – Ostrov (traversare cu bacul) – Adamclisi – Murfatlar – Constanta.
In cazul in care la Cernavoda circulatia se ingreuneaza, conducatorii auto care sunt deja pe tronsonul A2 Drajna – Fetesti pot ocoli pe ruta DN3B Fetesti – Facaeni – Vladeni – Chirana – DN2A Chirana – Harsova – Constanta, cu mentiunea ca sectorul Vladeni – Chirana DN 3B a fost deteriorat de inundatiile din anii trecuti.
De asemenea, in judetul Constanta pot fi urmate traseele:
-DJ223 Cernavoda – Cochirleni – Rasova – Ion Corvin – DN3 Ion Corvin – Adamclisi – Murfatlar – Constanta;
-din DN3 Cobadin – Murfatlar, DJ308 Ciocarlia de Sus – Lanurile – Mereni – DJ391 Mereni – Topraisar – DN38 Topraisar – Techirghiol – Agigea – DN39 Agigea – Eforie – Mangalia – Vama Veche (evitandu-se, astfel, aglomeratia din municipiul Constanta); poate fi evitat si tronsonul foarte intens circulat al DN39 Agigea – Eforie, mergand din Topraisar pe DJ 391 catre Tuzla, insa partea carosabila are unele denivelari;
-cei care sunt pe DN22C Cernavoda – Medgidia, in cazul in care se aglomereaza tronsonul Medgidia – Murfatlar(DN22C) sau la intrarea in municipiul Constanta(DN3), pot ajunge in statiunea Mamaia din Medgidia pe ruta DJ222 Cuza-Voda – Mihail Kogalniceanu – DN2A Mihail Kogalniceanu – Ovidiu – Constanta – Mamaia (sau pe relatia Ovidiu – Lumina – Navodari – Mamaia).
Pentru prevenirea producerii unor accidente de circulatie, le recomandam conducatorilor auto sa mareasca distanta in mers intre autovehicule, sa foloseasca luminile de intalnire si sa nu se angajeze in depasiri riscante. De asemenea, ii sfatuim pe cei care incheie coloane de autovehicule care incetinesc sau opresc brusc sa puna in functiune luminile de avarie, pentru a-i atentiona pe soferii care se apropie din spate sa reduca din timp viteza.