In perioada 22-31 octombrie 2011, in intreaga tara se desfasoara Recensamantul Populatiei si al Locuintelor. Fata de recensamintele anterioare, Recensamantul Populatiei si al Locuintelor 2011, primul ce are loc dupa accederea Romaniei in Uniunea Europeana, ofera in planul Uniunii datele si informatiile necesare cunoasterii potentialului uman al intregii comunitatii europene, cu informatii relevante privind miscarea migratorie a acesteia intre diferitele tari membre si in afara uniunii, cu un accent special asupra populatiei in varsta de munca. Este motivul pentru care Regulamentul Comisiei, documentul in baza caruia se organizeaza recensamintele nationale, a stabilit ca in toate tarile membre recensamantul sa se desfasoare in aceleasi an – 2011, ceea ce ofera premizele comparabilitatii la nivel comunitar.
De altfel, sloganul sub care este organizat recensamantul, “Pentru ca fiecare conteaza” releva tocmai ideea ca fiecare persoana inregistrata si fiecare informatie obtinuta cu prilejul recensamantului conteaza in fundamentarea programelor si proiectelor de dezvoltare atat la nivelul Uniunii Europene, cat si in plan national si local.
Reusita recensamantului depinde in mare parte de disponibilitatea populatiei de a participa la recensamant prin raspunsuri oneste la intrebarile recenzorilor, ceea ce nu se poate realiza decat printr-o promovare corespunzatoare in care parteneriatul cu mass-media devine hotarator. Pentru ca, desi primirea recenzorului si dialogul cu acesta este o obligatie, in egala masura legala si civica, pentru toate persoanele aflate pe teritoriul Romaniei in perioada desfasurarii recensamantului, raspunsurile tin exclusiv de libera declaratie a respondentului, nefiind ceruta prezentarea nici unui document justificativ, cu exceptia actului de identitate necesar inscrierii corecte a codului numeric personal.
Raspunsul la toate intrebarile chestionarului trebuie sa fie facut stiind ca toate informatiile ce vor fi oferite beneficiaza de protectia confidentialitatii, garantata prin lege, ca ele nu vor putea fi folosite in nici un alt scop decat cel statistic.
Avand in vedere importanta asigurarii reusitei recensamantului din toamna, in premiera, se va organiza un RECENSAMANT DE PROBA, in perioada 7- 16 mai a.c.
Recensamantul de proba se desfasoara in 4 localitati din judetul Prahova: 3 sectoare de recensamant in municipiul resedinta de judet, 3 sectoare in mediul rural – 2 sectoare in comuna Filipestii de Targ (1 sector in satul Filipestii de Targ si 1 sector in satul Marginenii de Jos), 1 sector in comuna(satul Baltesti) si 1 sector in orasul Sinaia (Hotel Sinaia ).
Scopul realizarii recensamantului de proba:
– testarea la scara mica a activitatilor de organizare si a metodologiei;
– verificarea marimii normelor medii de lucru pe un recnzor, ceea ce va permite dimensionarea finala corecta si adecvata realitatii a sectoarelor de recensamant si stabilirea numarului necesar de recenzori si al personalului de indrumare al recensamantului.
– experimentarea sistemului si a normelor de codificare a materialului de recensamant cu ajutorul echipamentului electronic, stabilindu-se cerintele de control logic si validare automata a informatiilor.
– datele obtinute in urma recensamantului pilot sunt folosite cu scopul de a pregati recensamantul si nu reprezinta o sursa de date referitoare la populatie si locuinte.
In vederea asigurarii unui grad de participare a populatiei la recensamantul de proba, fara a crea confuzii care sa afecteze buna desfasurare a recensamantului propriu-zis, popularizarea actiunii din 7-16 mai a.c. se face exclusiv in localitatile cuprinse in esantionul pilot prin afise expuse la primariile locale, fluturasi distribuiti la domiciliile persoanelor ce vor fi intervievate si vizite preliminare ale recenzorilor.
De precizat ca toti recenzorii vor avea si la recensamantul de proba, ca si la cel propriu-zis, documente de identificare, pe care le vor prezenta in momentul sosirii la domiciliile intervievatilor.