Cercetatorii au descoperit ca rasul intareste sistemul imunitar, scade colesterolul si tensiunea arteriala si reduce stresul.
Intr-un studiu preliminar, psihoneuro-imunologul Lee Berk si echipa lui de la Universitatea Loma Linda din California arata ca paralela dintre ras si exercitiile fizice merge chiar mai departe: in urma unei reprize de gadilat, modificarea hormonilor care influenteaza apetitul este asemanatoare uneia care se produce in urma unei sesiuni moderate la sala de sport.
Berk a masurat nivelurile de ghrelin din sange, un hormon de reglementare a foamei, inainte si dupa 14 studii cu participanti care au urmarit 20 de minute umoristice la TV – emisiuni stand-up comedy, gen Seinfeld.
El a comparat apoi datele cu nivelul hormonilor inregistrati inainte si dupa ce subiectii testati au vizionat scene stresante din filmul “Salvati soldatul Ryan”. Indiferent de ordinea in care au vazut clipurile, concentratia de ghrelin a crescut dupa sesiunea de ras, “exact ca dupa o sedinta de gimnastica”, spune Berk.
Valorile crescute de ghrelin avertizeaza creierul ca organismul utilizeaza energie si in curand va avea nevoie de mai mult combustibil. “Terapia prin ras” nu inlocuieste exercitiile pentru pierderea in greutate, dar ar putea ajuta oamenii predispusi la pierderea apetitului, care cauzeaza depresie si dureri cronice.
Berk studiaza acum daca rasul poate reduce inflamatiile asociate mai multor boli, inclusiv cancerul si bolile de inima.