La sfarsitul lunii martie a.c., volumul creditelor acordate de institutiile bancare din judetul Prahova insuma 4.727,7 milioane de lei (respectiv echivalentul a 1.149,5 milioane de euro), reprezentand 2,3 la suta din totalul creditelor oferite de intregul sistem bancar din tara noastra, conform site-ului BNR. Ponderea beneficiarilor de credite o detine populatia (55,7 la suta), urmata de agentii economici (44 la suta) si celelalte categorii de imprumutati (0,3 la suta). Ca si in anii trecuti, cele mai multe dintre imprumuturi (70,8 la suta) au vizat, din nefericire, consumul, nu investitiile. Fata de luna februarie 2011, nivelul creditelor oferite de institutiile de profil prahovene a cunoscut o scadere cu 11,9 milioane de lei (- 0,3 la suta). Cat priveste riscul valutar, situatia este, la fel ca si in lunile anterioare, relativ echilibrata, ponderea creditelor acordate in lei (48,1 la suta) fiind apropiata de cea a creditelor in valuta (51,9 la suta). Pentru comparatie, precizam ca la 31 martie a.c., la nivelul intregului sistem bancar din Romania, ponderea creditelor in valuta era de 62,5 la suta, deci mult superioara celor in lei (37,5 la suta). Prahova nu sta rau nici in privinta creditelor restante, cu toate ca ponderea acestora, in totalul creditelor in sold la 31 martie a.c., a crescut la 7 la suta (pana la 330,1 milioane de lei), intrucat aceasta crestere este inferioara mediei pe intregul sistem bancar (respectiv 8,7 la suta).
Economiile atrase de banci acopera integral imprumuturile acordate
La 31 martie a.c., disponibilitatile la vedere si la termen atrase de institutiile de credit cu sediul in Prahova insumau 4.823,2 milioane de lei (1.172,4 milioane de euro), ponderea fiind detinuta de depozitele la termen (71,8 la suta), iar restul, de economiile la vedere. In ceea ce priveste moneda in care au fost atrase aceste economii, se observa un apetit ridicat al prahovenilor pentru moneda nationala, totalul depunerilor la termen si la vedere in lei fiind de 3.428,7 milioane de lei (71,1 la suta), in timp ce economiile constituite in valute reprezentau doar 28,9 la suta.
Comparativ, la nivelul intregului sistem bancar romanesc, la finele primului trimestru din acest an, disponibilitatile la vedere si la termen constituite in lei reprezentau 61,1 la suta (113.823,2 milioane de lei), iar cele in valuta – doar 38,9 la suta (72.433,2 milioane de lei).
Referitor la structura categoriilor de deponenti din judetul nostru, majoritatea economiilor in lei si valute existente in banci, la data mentionata, apartinea populatiei (3.139,2 milioane de lei, respectiv 65,1 la suta), pe cand sumele atrase de la persoanele juridice au insumat doar 1.601,5 milioane de lei (33,2 la suta).
In final, se mai cuvine precizat si faptul ca sumele atrase de institutiile bancare din Prahova acopera in totalitate creditele acordate, situatie superioara celei existente la nivel national, unde procentul este de numai 90,7 la suta.
D. CONSTANTIN