Chiar daca proiectul privind diponibilizarea personalului din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) nu a fost votat in Parlament, totusi, in sistem vor avea loc concedieri. Motivul este simplu: bugetul MAI nu a fost suplimentat si, in consecinta, exista riscul ca politistii sa nu-si mai primeasca salariile. De altfel, in legatura cu acest din urma aspect, insusi ministrul Traian Igas a solicitat sa nu mai fie platiti, ca si salariati ai acestei institutii sportivii si artistii care au diverse grade in politie, in realitate ei neefectuand munca specifica oamenilor legii.
Pe de alta parte, intr-un comunicat de presa al Sindicatului Politistilor si Personalului Contractual (SNPPC) se atentioneaza: “Acum, sefii de la Bucuresti incearca diverse modele de restructurare, fiindca presiunea pusa pe ei este foarte mare, atat timp cat presedintele Basescu a vorbit el insusi despre faptul ca suntem prea multi. (…) Conducerea MAI, prin reprezentantul sau, chestorul Ion Popa, a recunoscut ca sefii locali (ai inspectoratelor – n.n.) sunt singurii in masura sa stie care este necesarul de oameni cu care pot sa isi indeplineasca sarcinile prevazute de lege”.
Si, atat timp cat exista riscul ca oamenii legii sa nu-si primeasca, in viitorul apropiat, salariile din cauza lipsei de fonduri, se va trece la concedieri, in baza unei evaluari a cunostintelor politistilor prin interviu.
In context, liderul SNPPC Ploiesti, Florin Ionita, ne-a declarat ieri ca, “pana la sfarsitul lunii iunie, in judet vor fi disponibilizati 40 de angajati din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie (IJP) Prahova. Testarea se va face pentru toti cei 1600 de politisti”. Intrebat cum vor fi verificate cunostintele politistilor din mediul rural, acesta ne-a spus: “Angajatii posturilor din comune vor fi arondati pe langa cate un centru, unde li se vor verifica cunostintele”. Si, pentru a nu exista suspiciuni de favorizare a unor angajati, interviurile vor fi inregistrate video. Chiar si asa, insa, conform lui Florin Ionita, “planeaza o stare de nesiguranta in randul fiecarui politist, fiindca nu-i usor sa te gandesti ca tu vei fi cel care isi va pierde locul de munca”.
Interlocutorul nostru a reiterat ideea ca, in urma acestor disponibilizari, “dictate de catre presedintele Traian Basescu”, oamenii legii nu vor putea tine sub control fenomenul infractional, care este intr-un trend ascendent.
(F.T.)