Ieri, la Ploiesti, a fost semnat contractul de finantare privind proiectul major „Reabilitarea si modernizarea sistemelor de apa si canalizare in judetul Prahova”, a carui valoare totala – incluzand cheltuielile neeligibile si taxa pe valoarea adaugata – se ridica la circa 201 milioane de euro.

Cel mai valoros contract de finantare semnat pana acum in judetul Prahova a fost parafat, din partea Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara constituita pentru derularea acestui proiect, de catre presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, iar din partea Ministerului Mediului si Padurilor, de catre secretarul de stat Cristian Apostol. „Ministerul Mediului si Padurilor incearca sa incheie contractele de finantare pentru proiectele majore in teritoriu. Daca ne dorim sa ne integram in familia europeana, si toti ne dorim acest lucru, trebuie sa muncim. Valoarea contractului semnat astazi, la Ploiesti, este una dintre cele mai mari din Romania”, a declarat, ieri, reprezentantul Ministerului Mediului, care a tinut sa precizeze ca presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gheorghe Flutur, si-a aratat invidia fatis pentru valoarea pe care a reusit sa o atraga autoritatile judetului Prahova pentru master-planul destinat extinderii si reabilitarii sistemelor de apa si de canalizare.
„De luni, va putea fi incheiat contractul cu firma de consultanta – Romair Consulting – pentru acest proiect major, deoarece putem deja discuta cu banii pe masa. Am intampinat mari dificultati in realizarea acestui proiect, insa, la 31 decembrie 2014, judetul Prahova va intra in concordanta cu directivele Uniunii Europene in acest domeniu. Am fost sprijiniti de reprezentantii Ministerului Mediului, prin domnul secretar de stat Apostol, care ne-a ajutat in privinta transferului de proprietati din domeniul silvic, pentru a ne incadra in cerintele proiectului”, a afirmat presedintele CJ Prahova, Mircea Cosma.
Responsabila pentru implementarea proiectului este SC Hidro Prahova SA, societate al carei actionar majoritar este Consiliul Judetean. Valoarea totala a reabilitarii si a modernizarii sistemelor de apa si canalizare implica, de altfel, zone extinse din judetul Prahova care vor fi beneficiarele acestui proiect, peste 156.000 de locuitori urmand sa profite de implementarea programului. Acesta presupune investitii in extinderea si in reabilitarea sistemelor de apa potabila, precum si a sistemelor de colectare a apelor uzate, in aglomerarile Campina, Breaza, Sinaia, Baicoi, Mizil, Valenii de Munte, Plopeni si Urlati, care cuprind atat localitati urbane, cat si rurale.
In urma acestui proiect, rata de conectare la sistemul de canalizare va atinge, la sfarsitul anului 2014, o medie de 91% in aglomerarile mentionate, in timp ce 96% din populatia acestor localitati va fi conectata la reteaua de apa potabila, in conditii de siguranta.
Violeta STOICA