Aproape 30 de prahoveni au fost infestati cu stafilococul auriu, prezentand semne de imbolnavire – dintre care doar 16 au necesitat internarea, printre care si sase copii – dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute au mancat prajituri cumparate de la un lant de cofetarii din judet.
,,In total au existat 47 de consumatori din judet, dar nu toti au necesitat internarea, ci doar noua din Ploiesti, si sapte din Campina. In prezent (n.n. – ieri), toti sunt externati si sunt in afara oricarui pericol. Toxiinfectia alimentara s-a produs in urma consumului de prajituri realizate intr-un laborator din Campina, care a fost amendat conform legii. S-a dispus si suspendarea activitatii acestuia pana la finalizarea anchetei epidemiologice. Rezultatele finale ale anchetei probabil ca le vom avea pana la sfarsitul saptamanii’’, ne-a declarat, ieri, Cristian Vintilescu, directorul Directiei de Sanatate Prahova (DSP). Faptul ca toti cei noua pacienti internati in Ploiesti, la Spitalul de Boli Infectioase, sunt in afara oricarui pericol ne-a fost confirmat si de catre Catalin Visean, managerul spitalului amintit: ,,Au fost noua persoane internate. Insa, pentru ca se simteau bine, acestea au fost externate la cerere. Practic, nu au stat in spital decat o zi’’.
Potrivit reprezentantilor DSP, produsele suspecte care au dus la aparitia toxiinfectiilor alimentare sunt mai multe. Este vorba, in primul rand, despre prajituri cu crema, in urma probelor recoltate in sase probe alimentare fiind depistat stafilococul auriu.
,,De regula, toxiinfectiile alimentare se produc in perioada sezonului cald. Insa, cel putin in judetul Prahova, asemenea cazuri reprezinta exceptii de la regula. De pilda, in ultimul an, la nivelul judetului au mai existat doar doua cazuri de asemenea natura, nefiind afectate multe persoane, comparativ cu alte zone ale tarii’’, a tinut sa ne mai precizeze directorul DSP.
Mentionam ca stafilococii sunt bacterii cu un diametru de 0,5-1,5 mm si cuprind 27 de specii de stafilococi, printre care si cel auriu. Pot produce o gama larga de infectii, a caror gravitate si localizare variaza de la infectii superficiale ale pielii pana la infectii ce pot pune viata in pericol. Manifestarile clinice ale infectiilor produse de stafilococul auriu sunt cauzate fie de toxinele secretate de acesta care duc la intoxicatii, fie de inmultirea bacteriana care produce infectii. Toxiinfectia alimentara stafilococica apare ca urmare a ingestiei alimentelor contaminate cu acest gen de bacterie. Principalele alimente care se pot contamina sunt preparatele din carne si prajiturile cu crema, deoarece stafilococii se dezvolta in mediul bogat in proteine si zahar. Cel mai important factor de risc pentru toxiinfectia alimentara stafilococica este consumarea alimentelor lasate la temperatura camerei, o perioada mai indelungata, in special in anotimpul cald. Simptomele debuteaza in scurt timp dupa ingestia alimentelor infestate si se manifesta cu greturi, varsaturi, dureri abdominale si diaree uneori severa.
C.Dobre