La fel cum se intampla pe drumurile publice, spre exemplu, si la locurile noastre de munca dintr-un domeniu sau altul o fractiune de secunda de neatentie ne poate trimite, uneori, pe lumea cealalta! O astfel de tragedie au patit, din nefericire, anul trecut, 272 de angajati din tara noastra, efectiv in scadere cu 131 de persoane fata de anul 2009.
Intr-un clasament al sectoarelor economice in care au fost inregistrati cei mai multi accidentati mortal la locul de munca, intocmit de catre reprezentantii Inspectiei Muncii, primul loc este ocupat de constructiile de cladiri, cu 35 de accidentati mortal la serviciu (reprezentand 12,9 la suta din totalul accidentatilor mortal la nivel national), cu 47,76 la suta mai mic decat in 2009, cand au fost 67 de accidentati mortal. Cu 23 de decese (in crestere cu 15 la suta fata de anul 2009), sectorul silvicultura si exploatarea lemnului figureaza pe pozitia a doua, urmat de transporturile terestre – cu 18 accidentati mortal la locul de munca, numar in scadere cu 50 la suta fata de anul 2009. De asemenea, comertul cu ridicata, lucrarile de geniu civil, prelucrarea lemnului sunt alte sectoare in care se produc, mai des, astfel de tragedii umane.
In Municipiul Bucuresti au fost inregistrate, anul trecut, cele mai multe accidente mortale la locul de munca (34 de cazuri), urmat de judetele Constanta (18), Arges si Cluj (cate 12), Bacau (11), Prahova (7). Exista insa si judete (precum Dambovita, Olt sau Mehedinti) unde n-au fost consemnate astfel de evenimente. Cat priveste varsta accidentatilor mortal la locul de munca, ponderea este detinuta de cei intre 40 – 50 de ani (respectiv 31,3 la suta), urmati de cei intre 30-40 de ani, cu 25,4 la suta din totalul persoanelor decedate in anul trecut.
D. CONSTANTIN