In timp ce in Romania autoritatile asigura unui copil o alocatie din care nu se poate cumpara mare lucru, in alte tari europene se ofera sume mult mai consistente si, implicit, o sansa la o viata de o mai buna calitate. In Uniunea Europeana, cea mai mare suma o primeste copilul din Germania – 184 de euro pe luna – putin peste echivalentul salariului minim din Romania.
Statul roman acorda o alocatie de stat in cuantum de 200 de lei in primii ani de viata ai copiilor, apoi aceasta scade semnificativ. Suma amintita se acorda micutilor cu handicap, pana la varsta de trei ani, si celorlalti copii, pana la varsta de doi ani. Dupa aceea, un copil roman primeste lunar 42 de lei (putin peste 10 euro), pana la varsta de 18 ani sau pana termina studiile liceale. O suma aproape derizorie! Beneficiarul poate cumpara cu ei doar vreo doua manuale ori cateva caiete, pixuri si o cutie cu carioci, iar daca ii pastreaza pentru a-si cumpara mancare de la chioscul din incinta scolii, ii ajung banii pentru doar patru-cinci zile… Nu este de mirare, in aceste conditii, ca natalitatea este in scadere, iar cuplurile nu au curaj sa mai aduca pe lume al doilea sau al treilea copil.
Cu totul altfel este situatia in alte tari din Uniunea Europeana. Acestea au stabilit alocatii mai mari decat cele din tara noastra, insa, este adevarat ca si veniturile cetatenilor din tarile respective si contributiile lor la bugetele centrale, prin taxe si impozite, sunt mai mari. Cel mai mult ofera statul german – 184 de euro pe luna pentru un copil – iar cel mai putin: 24, 25 euro – cel spaniol. In toate statele din UE, conditia de baza pentru ca o familie sa beneficieze de prestatii familiale vizeaza ca macar unul dintre parinti sa desfasoare legal o activitate in statul respectiv. Alte criterii se refera la limitele minime si maxime de venit ale familiei: Italia, Spania, Franta sau la numarul de copii al acesteia. De exemplu, in Spania, familia care are un copil in ingrijire trebuie sa dispuna de un venit anual de maximum 11.264 de euro, daca are doi copii – 12.953 de euro s.a.m.d., considerandu-se ca parintii cu un nivel de trai foarte bun nu mai au nevoie de ajutorul statului. In Romania, alocatia se acorda indiferent de veniturile familiei. In Austria, copilul cu varsta de pana la trei ani primeste o alocatie de 105 euro, daca are intre trei si 10 ani – 112 euro, intre 10 si 19 ani – 130 de euro si intre 19-26 de ani- 152 de euro. Daca familia are doi copii, alocatia creste cu 12, 8 de euro, daca are trei copii – cu 25,5 euro. In Grecia, cuantumurile alocatiilor sunt: 133,80 euro pentru un copil, 330,96 euro – pentru doi copii, 700,80 de euro – pentru trei copii, 843,73 de euro – pentru patru copii si ajunge la 979,32 de euro pentru cinci copii. Beneficiarul trebuie sa aiba sub 18 ani sau maximum 22 ani daca este student; sa fie incapabil sa lucreze, in care caz plata se face pe perioada incapacitatii in munca; sa fie necasatorit; sa aiba domiciliul in Grecia sau intr-o tara a UE.

1.000 de minori prahoveni primesc „drepturi” europene

In prezent, romanii care lucreaza in alte tari din UE pot solicita, pentru copiii lor ramasi in tara, de la autoritatile din statele respective, alocatii de nivelul celor asigurate de catre acestea. Conditia este ca solicitantii sa aiba resedinta pe teroriu acelui stat, sa nu lucreze la negru si sa se incadreze in limitele de venituri prevazute in legislatia acelor tari. Din Prahova, aproximativ 1000 de persoane se afla in aceasta situatie, potrivit datelor furnizate de catre purtatorul de cuvant de la Agentia de Prestatii Sociale Prahova, Adrian Nae. De exemplu, aproximativ 300 dintre acestea lucreaza in Italia, 31- in Spania, 56 – in Germania, 21 – in Austria, 22 – in Belgia etc. Si alti prahoveni au solicitat alocatii corespunzatoare statelor unde lucreaza, pentru copiii lor ramasi acasa, dar nu le-au primit deoarece nu au indeplinit conditiile legale (aproximativ 225 – din Spania, 55 – din Italia etc). Trebuie mentionat ca statul roman acorda alocatia de 42 de lei, iar restul banilor sunt asigurati de tara unde lucreaza tatal copilului, de exemplu, daca mama ramasa in Romania este salariata sau are o activitate independenta. Daca ea este pensionara, de exemplu, alocatia este platita doar de tara in care este angajat sotul acesteia. Acest lucru este posibil datorita faptului ca Romania a aderat la Regulamentul nr. 883/2004 emis de Parlamentul European si de Consiliul Uniunii Europene privind coordonarea sistemelor de securitate sociala, cu trei tipuri de prestatii: alocatia de stat pentru copii; indemnizatia pentru cresterea copilului (in functie de veniturile mamei: minimum 600 de lei si maximum 1200 de lei – daca mama alege sa ramana in concediu de maternitate doi ani – sau 3400 de lei – daca aceasta sta acasa un an) si indemnizatiile speciale pentru cresterea copilului cu handicap, ce variaza intre 150 de lei si 450 de lei.
Ana-Maria MAXIM