Infiintat in 1967, Clubul Sportiv Orasenesc Sinaia, aflat in subordinea Autoritatii Nationale pentru Sport si Tineret, a devenit unul dintre cele mai importante centre din tara in sporturile de iarna. Anul trecut, sase sportivi de la gruparea prahoveana au fost prezenti la Jocurile Olimpice de iarna, de la Vancouver, Canada, reprezentand 40% din numarul participantilor de la Federatia Romana de bob si sanie.
Trei dintre cele sapte sectii ale clubului au avut reprezentanti la Jocurile Olimpice din 2010, acestea fiind cele de bob, sanie si skeleton. In plus, la Vancouver, Florin Craciun, alaturi de Nicolae Istrate, a adus Romaniei cea mai buna clasare la Jocurile Olimpice din 1984 (locul 7, la editia din Sarajevo), la proba de bob 2 persoane, situandu-se pe locul 11. In afara de cele trei, la CSO Sinaia mai exista sectii de schi alpin, schi biatlon, schi fond si snowboard.
Clubul prahovean este condus, din 2001, de catre Liviu Turea, profesor de educatie fizica si sport, care are in palmares titluri nationale de juniori la sanie, medalii la campionatele seniorilor, dar si participari la Cupa Mondiala, cea mai buna performanta internationala a sa fiind locul patru obtinut la Cupa Leningrad. In plus, acesta a fost prezent si la o editie de Campionat Mondial la juniori.
Sperante pentru calificarea la Olimpiada tineretului din 2012
Dupa performanta de a avea sase sportivi calificati la Jocurile Olimpice de la Vancouver, sperantele reprezentantilor de la CSO Sinaia se indreapta, acum, spre Olimpiada pentru tineret din 2012, care va avea loc la Innsbruck, Austria.
In cursa pentru calificarea la respectiva competitie se afla mai multi sportivi de la gruparea prahoveana, in special de la sectiile olimpice de bob, sanie si skeleton. La sanie, sanse pentru a ajunge la Innsbruck au Loredana Sovaiala si Ciprian Plumb, la bob – Claudiu Modoalca, Madalina Vlad si Maria Constantin, iar la skeleton Cosmin Chioibasu si Catalina Puscasu au confirmat pana acum.
O adevarata familie
Directorul clubului din Sinaia este de parere ca performantele obtinute de sportivi sunt si rezultatul colaborarii foarte bune in cadrul gruparii. „Consider ca am reusit, intr-un timp foarte scurt, sa formam o adevarata familie. Pana la urma, acesta este si scopul oricarui manager, de a realiza o echipa care sa conduca la performante”, ne-a declarat Liviu Turea.
La CSO Sinaia sunt legitimati 92 de sportivi, de pregatirea carora se ocupa antrenorii Alexandru Comsa, Corina Dragan (sanie), Marius Ene, Cezar Popescu (bob si skeleton), Dinu Clinci (schi biatlon), Roxana Bancila (schi fond).
Sportivi cu sanse pentru prezenta la Mondiale
Cei sase reprezentanti ai CSO Sinaia la Jocurile Olimpice din 2010 au fost Valentin Cretu si Violeta Stramaturaru (sanie), Florin Craciun, Carmen Radenovic si Alina Savin (bob) si Maria Mazilu (skeleton). Acestia au continuat sa confirme la nivel international si in sezonul postolimpic, cu rezultate bune in Cupele Mondiale.
In plus, de la gruparea prahoveana s-au mai remarcat si alti sportivi, care au fost cooptati in loturile nationale. Astfel, la bob, Mihai Iliescu si Constantin Vlad sunt sportivi ajunsi la maturitate, care au mari sanse de a se califica la Campionatele Mondiale. Madalina Vlad si Maria Constantin, la numai 19 ani, sunt in grafic pentru a se califica la Jocurile Olimpice din 2014, de la Soci, Rusia.
La skeleton, Silviu Mesarosi a impresionat in sezonul precedent, devenind campion national si obtinand locul sapte la Campionatul Mondial de juniori.
De asemenea, in loturile de juniori, la sanie, se mai afla si Radu Sovaiala, Alexandru Teodorescu si Loredana Sovaiala.
Mai mult, CSO Sinaia are reprezentanti si la sanie de strada, chiar lotul national fiind coordonat de antrenorul Alexandru Comsa. Iar de la clubul prahovean s-au remarcat, pana acum, Manuela Danci, care este campioana Romaniei, si Cosmin Codin.
Detine singura partie omologata din tara
„Daca am avea o partie pe care sa ne antrenam, sa realizam studii si sa concuram in tara, atunci, in doua cicluri olimpice, am putea ajunge intre primele sase locuri in lume”, ne-a marturisit directorul clubului prahovean, Liviu Turea.
CSO Sinaia detine singura partie din tara omologata de forul national, insa, aceasta nu mai este utilizabila de cativa ani, campionatele nationale avand loc in strainatate. Fiind o pista naturala, are nevoie de un start considerabil de gheata si de zapada pentru a se putea concura pe aceasta. Iar pentru asa ceva, in momentul de fata, ar fi nevoie sa se aduca zapada artificiala, ceea ce ar fi peste posibilitatile financiare ale clubului.
In ceea ce priveste bugetul avut la dispozitie in 2010, CSO Sinaia a dispus de o suma de 617.158 de lei, fiind mult prea mica pentru nivelul de performanta al sportivilor sai, care, in asemenea conditii, nu beneficiaza decat de o indemnizatie de cel mult 500 de lei.
„Sportul este o prioritate pentru o natiune care stie sa-si respecte valorile. Iar, in tara noastra, nici nu mai exista un minister propriu dedicat sportului”, a concluzionat Liviu Turea.
Petre APOSTOL