Zeci de prahoveni care sufera de diverse boli care necesita asistenta permanenta si de care propriile familii nu pot avea grija invocand tot felul de motive ocupa, in prezent, paturile Unitatii de Asistenta Medico – Sociala din orasul prahovean Boldesti – Scaeni. Cei mai multi dintre acestia provin din Ploiesti, din Boldesti – Scaeni, dar si din alte localitati din judet si sufera de diabet, hipertensiune, accidente vasculare cerebrale cu deficiente motorii, insuficiente cardiace, patologie pulmonara grava s.a. „Varstele pacientilor care se afla in prezent in cadrul unitatii sunt cuprinse intre 45 si 88 de ani, insa am avut persoane care aveau si 100 de ani. Acesti oameni ajung aici pentru ca nu are cine sa-i ingrijeasca. Din pacate, unele persoane ar vrea sa-si lase parintii aici pentru totdeauna, altele locuiesc in apropierea institutiei si nu vin sa-si viziteze rudele cu saptamanile. Din fericire, exista si cazuri in care membrii familiei unor beneficiari vin sa-i viziteze zilnic sau chiar doresc sa ii ia acasa insa starea sanatatii nu permite acest lucru. Perioada medie de spitalizare este de trei luni, dupa care bolnavul fie se reintegreaza in propria familie, fie intr-un camin pentru batrani. Insa, pentru ca reintegrarea in familie sau in camine nu se rezolva intotdeauna foarte repede, uneori se depaseste mult termenul amintit, ajungandu-se chiar la unul sau doi ani! Din pacate, unii beneficiari decedeaza inainte de a se rezolva problema mutarii lor. In prezent, unitatea noastra dispune de 46 de paturi, acestea fiind ocupate in totalitate, insa in perioada urmatoare capacitatea unitatii se va diminua. Asta pentru ca vom recompartimenta camerele, astfel incat fiecare salon sa aiba propriul grup sanitar. Ca urmare, pentru ca nu dispunem de un spatiu mai mare – deoarece o parte a cladirii in care functionam este inchiriata unei societati medicale de recuperare- numarul de paturi va fi diminuat la 38-40”, ne-a precizat Leonard Tudoran, directorul Unitatii de Asistenta Medico – Sociala din Boldesti – Scaeni.
Unitatea amintita apartine Consiliului Local Boldesti – Scaeni, finantarea acesteia venind atat de la acesta, cat si de la Ministerul Sanatatii. In plus, unitatea realizeaza si fonduri proprii. „Asiguram hrana nu numai pentru pacientii nostri, ci si pentru cei ai societatii medicale de recuperare care functioneaza in aceeasi cladire cu noi, contra cost. De asemenea, inchiriem serviciile de morga, diverse dotari si, astfel, realizam propriile venituri. In plus, beneficiarii centrului trebuie sa achite lunar o contributie care reprezinta 60 la suta din venituri. In ceea ce priveste investitiile care au fost realizate in privinta cladirii – care a fost o sectie a Spitalului Petrolul din Ploiesti – cu ajutorul unor fonduri din partea Ministerului Muncii am reusit sa o dotam cu centrala termica, am refacut instalatiile electrica si de canalizare, am dotat cladirea cu geamuri termopan, iar in viitorul apropiat ne vom dota, cu ajutorul unor fonduri europene, si cu panouri solare”, ne-a mai precizat interlocutorul nostru.
Si in ceea ce priveste serviciile medicale exista o serie de proiecte privind diversificarea lor. „Intentionam sa dezvoltam servicii de investigatii medicale in cadrul unitatii, deoarece in prezent ne confruntam cu o serie de dificultati in acest sens. Printr-o sponsorizare a unei fundatii din strainatate vom achizitiona aparatura de ultima generatie si dorim sa realizam parteneriate publice-private cu diferite societati medicale, astfel incat noi sa punem la dispozitie spatiul, aparatura, utilitatile, iar acestea sa vina cu personalul pentru ca pacientii unitatii sa poata beneficia de analize de specialitate atunci cand este necesar. Desi dispunem de fonduri proprii, legea nu ne permite sa facem angajari si nici sa le platim mai mult angajatilor care isi desfasoara in prezent aici activitatea, pentru ca acestia sa asigure si realizarea analizelor de specialiate”, ne-a mai precizat interlocutorul nostru.
In cadrul Unitatii de Asistenta Medico – Sociala din Boldesti – Scaeni, care functioneaza din anul 2003, isi desfasoara activitatea 47 de angajati, doi dintre acestia fiind medici, 10 asistente, 16 infirmiere, iar restul reprezentand personal administrativ si pentru intretinere.
Anemary GRIGORE