• 9 suspecti – ridicati ieri si audiati la D.I.I.C.O.T.
• Case, terenuri, utilaje si bijuterii, sub sechestru
O grupare prahoveana, specializata in fraude bancare, delapidare, inselaciuni comerciale si spalare de bani, a fost destructurata ieri dimineata de catre procurorii D.I.I.C.O.T. si politistii de la B.C.C.O. Ploiesti. 9 suspecti se fac vinovati de crearea unui prejudiciu de 10 milioane de lei noi (2,3 milioane de euro).
Peste 40 de reprezentanti ai legii – jandarmi, politisti si procurori – au efectuat 6 descinderi la domiciliile din Ploiesti, ce apartin suspectilor, principalii membri ai gruparii. Liderul gruparii era Nicolae Ceapchie in varsta de 42 de ani (in foto – exact in momentul ridicarii sale din propria locuinta, situata pe strada Elena Doamna), iar nucleul acesteia era compus din Anca Ruxandra Stanciu, concubina lui Ceapchie, fiica a consilierului local ploiestean (PDL) Marilena Stanciu; Madalin Ceapchie – un var, Aurelian Sandu si Constantin Mihalcea, asociati. La sediul D.I.I.C.O.T. au fost aduse ieri 16 persoane (rude, angajati si cunoscuti) pentru a da declaratii. La momentul documentarii noastre, pe holurile Parchetului erau doua persoane care si-au pus jachetele pe cap pentru a nu fi fotografiate, dar care au strigat ironic ca au “asfaltat peste tot”. Cei 9 suspecti sunt cercetati pentru ca in perioada octombrie 2007- aprilie 2011 – fiind administratori la mai multe societati specializate in lucrari edilitare (asfaltari) – au achizitionat prin contracte de leasing mai multe autovehicule si utilaje, dupa care nu mai plateau ratele stabilite catre banci. In plus, acestia se foloseau de cecuri false, fara acoperire, pentru a cumpara materiale de constructii. La scurt timp dupa ce contractau utiliajele luate in leasing, acestia le vindeau, fara a avea dreptul, in tari din afara UE, precum Turcia, Iran sau Irak. Principalele firme controlate de acestia, prin care savarseau inselaciunile, sunt: SC DConstructii Investitii si Comert Import-Export SRL; SC DrumCas SRL; SC Bautech Concept Trust SRL; SC Sahlberg International SRL; SC Inter Gepa Trans SRL. Pentru ca tabloul sa fie complet, firmele controlate de Ceapchie au avut contracte de prestari servicii – pentru asfaltarea de drumuri judetene si comunale – cu 17 primarii comunale din Prahova, printre care si cea din Targsorul Vechi, locul de domiciliu al liderului gruparii. In afara de Prahova, gruparea lui Ceapchie a mai dat tepe si in judetele Dambovita si Ilfov. “De exemplu, o societate controlata de Ceapchie a contractat prin leasing, printr-o banca (OTP Bank), cateva utilaje folosite la asfaltari, compactoare, finisoare etc. Dupa doua luni nu a mai platit ratele, iar cand reprezentantii bancii au venit sa puna sechestru pe bunuri au descoperit ca utilajele aveau seriile de sasiu falsificate, iar oamenii lui Ceapchie au pretins ca nu este vorba despre acele utilaje. Alte 9 autotrenuri (tiruri) ce au fost contractate in acelasi fel au fost scoase din tara si li s-a pierdut urma. Alte doua au fost recuperate la vama. Oficial, Ceapchie nu este asociat cu numele la niciuna din aceste firme, dar detinem dovezi ca le coordona activitatea prin relatiile pe care le avea cu administratorii acestora „, ne-a declarat Ionut Botnaru, procurorul sef al D.I.I.C.O.T. Ploiesti.
In urma descinderilor de ieri a fost instituit sechestru asigurator asupra catorva utilaje, a doua autoturisme (un Volkswagen Passat si un Mitsubishi Pajero), a unui teren si a 7 imobile din Ploiesti, in valoare totala de 7 milioane de lei. La domiciliile suspectilor s-au mai gasit 85 de telefoane mobile, 500 de grame de bijuterii din aur, o arma cu aer comprimat si suma cash de 40.000 de lei. Nicolae Ceapchie a mai fost condamnat, in urma cu 10 ani, pentru inselaciune in afaceri cu produse petroliere.
La momentul inchiderii editiei noastre, toti cei 9 membri ai gruparii erau la sediul D.I.I.C.O.T., pentru audieri, urmand ca in cursul serii sa fie decisa sau nu retinerea acestora pentru 24 de ore.
Alex POLICALA