Conform unui comunicat de presa al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), privind “Raportul anual pe starea justitiei”, in anul 2010 numarul dosarelor la instante a crescut cu 22%, comparativ cu anul de referinta 2009, iar fata de anul 2006 aproape ca s-a dublat, ajungandu-se la o cifra de aproximativ 3 milioane de cauze. Lucru care inseamna ca, in Romania, sunt peste 10 milioane de adulti care au avut sau au dosare pe rol !
Tot conform raportului mentionat, schemele de personal au ramas aceleasi ca si in anul 1993, si, pe cale de consecinta, a crescut incarcatura pe fiecare magistrat. De asemenea, la peste o treime dintre instante, numarul dosarelor este peste media nationala.
Daca ne raportam la judetul nostru, se remarca un nedorit record la Tribunalul Prahova, instanta avand de solutionat, anul trecut, 20.203 cauze, cu 13, 83% mai mult fata de anul precedent. Si aceasta in conditiile in care, dintr-o schema de 40 de magistrati, efectiv au lucrat numai 23, aici resimtindu-se cea mai acuta criza de personal fata de toate instantele din tara. Ca urmare, si incarcatura medie pe judecator a fost de 1.702 cauze de solutionat (cea mai mare din tara), fata de 1.291 in 2009.
In ceea ce priveste judecatoriile, cresteri semnificative ale numarului de cauze s-au inregistrat la instantele din Ploiesti (+ 16, 55%) si Sinaia (+ 9,71%).
Tot conform “Raportului anual pe starea justitiei”, durata de solutionare a unui dosar a fost de maximum sase luni la peste 90% dintre instantele din tara, aici putand fi inclusa si Curtea de Apel Ploiesti, care a avut dosare cu termen maxim de solutionare de 4 luni.
In ceea ce priveste natura cauzelor, la nivel national, 85% dintre ele sunt civile, restul fiind penale, exceptie facand tot Tribunalul Prahova, aici ponderea cea mai mare a litigiilor in materia civila, comerciala si administrativa fiind de 86,72%.
De asemenea, conform analizei efectuate de catre CSM, “indubitabil, a crescut increderea in calitatea actului de justitie”. Revenind la Prahova, sa reamintim ca, in urma sondajului initiat de catre Curtea de Apel Ploiesti, a rezultat ca 88,41% dintre justitiabili au raspuns ca judecatorii s-au comportat respectuos cu ei.
Raportul pe Justitie referitor la buget reflecta faptul ca sumele alocate in ultimii doi ani au fost in descrestere, iar peste 90% dintre acestea sunt cheltuite pe salarii si numai 10% pe bunuri si servicii. In ceea ce priveste posturile de judecator vacante, numarul acestora se ridica la 560.
(F.T.)