Masura prelungirii retinerii preventive de la 24 de ore, cat este acum, la 48 sau chiar 72 de ore, a fost agreata, in urma cu o luna, atat de catre Ministerul Public, cat si de catre Ministerul Justitiei, iar mai nou, si de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) care considera oportuna o asemenea modificare.
De altfel, dupa cum aminteam in numerele trecute ale ziarului nostru, conform opiniei procurorului Daniel Ghita, din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, “masura este benefica pentru infaptuirea corecta a actului de justitie. Nu dorim sa luam masuri punitive doar de dragul de a tine oamenii in arest, ci pentru ca noi, anchetatorii, sa avem timpul fizic pentru a ne pregati acuzarea”.
Tot vizavi de acest aspect, procurorul sef al DIICOT Ploiesti, Ionut Botnaru, ne preciza: “Practic, daca nu am forma o echipa, nu am face fata nici din punct de vedere fizic si nici psihic. Sunt aduse la audieri, de multe ori, chiar si cateva zeci de persoane. (…) Da, ne-am obisnuit sa audiem martorii sau inculpati pana noaptea tarziu. Apoi, dupa ce dormim maximum doua ore, sa revenim la serviciu pentru a intocmi un referat clar, concis, in ceea ce priveste culpa celui invinuit”.
Cum se poate modifica prelungirea masurii retinerii preventive ? Prin modificarea Constitutiei. Si, cum, recent s-a avansat ideea ca aceasta sa se intample in 2012, au iesit diverse controverse. Presupunand, totusi, ca acest lucru se va intampla, este greu de crezut ca ne vom alinia si noi statelor din Europa, care au masura retineri preventive pentru doua sau chiar trei zile.
Referendumul ar fi principalul impediment, cat timp acesta este valabil daca la el participa cel putin jumatate plus unu din numarul total al persoanelor inscrise pe listele electorale. Si, nu in ultimul rand, referendumul valideaza propunerea de revizuire numai daca jumatate plus unu din numarul de participanti la vot spun “Da”.
Or, dincolo de controversele politicianiste – suprapunerea alegerilor parlamentare cu modificare Constitutiei – in opinia multor analisti, populatia este satula de clasa politica, deci sunt putine sanse de a se prezenta la vot numarul de alegatori suficienti pentru a putea fi votata noua Constitutie.
Ca atare, intentii bune si atat din partea Ministerului Public, cat si din punctul de vederea al Ministerului Justitiei, si al CSM. Prezenta la vot este problema.
(F.T.)