La numai trei ani de la inaugurarea manastirii din comuna Cornu, cu hramurile Sfantul Ioan Evanghelistul si Sfanta Cuvioasa Eufrosina, chiliile maicutelor care traiesc aici sunt serios amenintate de alunecarile de teren din zona, in spatele constructiilor aparand o rapa ce se largeste in fiecare an. Situatia este cunoscuta nu numai la nivel judetean, ci si de catre autoritatile centrale, care nu au reactionat in niciun fel pana acum.
Lacasul de cult se afla in satul Cornu de Jos, pe un deal ce ofera o priveliste splendida asupra orasului Campina si asupra intregii Vai a Prahovei. Acesta a fost construit pe un teren al familiei scriitoarei si cineastei Aurora Cornu, fosta sotie a scriitorului Marin Preda si colega de generatie cu poetul Nicolae Labis. Stabilita, in prezent, la Paris, Aurora Cornu revine in fiecare an la manastire, cu prilejul hramului Sfintei Cuvioase Eufrosina, pe 25 septembrie, pentru a se ruga si a se reculege. A avut ideea ridicarii unui sfant loc de inchinaciune dupa ce a vizitat, in 2002, Locurile Sfinte, si a fost uimita de asemanarea lor cu plaiurile natale. S-a gandit ca acestea vor fi binecuvantate daca in zona va fi ridicata o manastire de maici, in amintirea parintilor ei si a celui de-a doilea sot- Aurel Cornea. In aprilie 2008, visul sau a fost implinit: biserica provizorie si chiliile erau gata, iar cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel au inceput viata manastireasca opt maicute, maica stareta Paraschiva Bigu si parintele duhovnic Arsenie Muscalu (in prezent, aici locuiesc 11 maicute si preotul). La scurt timp de la sfintirea lacasului de cult, in zona din spatele chiliilor a inceput sa alunece terenul, problemele accentuandu-se anul trecut. Fenomenul nu ameninta, din fericire, si biserica, amplasata la cativa zeci de metri departare de chilii. In ultimul an, aici s-au realizat unele lucrari de consolidare, dar si lucrari de drenaj, deoarece in zona exista si izvoare de apa, ne-a precizat protosinghelul Valentin Matu, exarh pentru manastirile din sudul judetului, din partea Arhiepiscopiei Bucurestilor. Pentru a exista siguranta ca terenul nu o va mai lua la vale, ar fi nevoie, insa, de lucrari mai complexe – si anume de montarea, in adancime, a unor piloti din beton armat. Primaria a facut o estimare a costurilor pentru consolidarea terenului, dar acestea sunt prea mari pentru a fi suportate de catre administratia locala ( se ridica la circa 40 de miliarde de lei vechi), iar in prezent se asteapta un ajutor financiar promis de catre Institutia Prefectului Prahova. Purtatorul de cuvant al institutiei, Mihai Condrescu, ne-a precizat ca aceasta a trimis, in cursul anului trecut, catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, o nota de constatare referitoare la situatia de la Manastirea din Cornu. “Urmeaza ca, in functie de prioritati, ministerul sa aloce bani pentru un studiu de fezabilitate in vederea consolidarii terenului. Acesta trebuie realizat de catre specialisti acreditati de minister”.
Exarhul Valentin Matu este de parere ca, daca inainte de ridicarea chiliilor s-ar fi realizat un studiu de fezabilitate, acesta ar fi scos la iveala problemele legate de alunecarile de teren. Primarul Cornel Nanu sustine, insa, ca nu era nevoie de acest document pentru o astfel de lucrare, fiind suficiente studiile geo si topo, care au fost realizate la momentul respectiv, dar nu au relevat pericolul alunecarilor de teren. Pana la gasirea unei solutii, din fondurile manastirii au inceput sa se construiasca noi chilii, pe un teren situat la zeci de metri distanta de zona unde s-au produs alunecarile de teren, pentru situatia in care fondurile nu vor fi alocate la timp sa fie salvate chiliile existente.
Ana-Maria MAXIM