Ani si ani de-a randul, in preajma marilor sarbatori ale fiecarui an, liderii confederatiilor sindicale se intreceau in a le oferi membrilor lor nenumarate cadouri: prime, produse alimentare sau pachete cu dulciuri. Asa ca am dorit sa vedem ce surprize ii asteapta pe sindicalistii din judetul Prahova cu prilejul apropiatei Sarbatori a Pastilor. Raspunsul primit a fost unul oarecum surprinzator: pentru majoritatea membrilor de sindicat, aceasta traditie a devenit … istorie.
Primul cu care am stat de vorba pe aceasta tema a fost liderul Sindicatului CNSLR Fratia – Filiala Prahova, Gheorghe Neaga, care ne-a declarat: „Din consultarile avute cu liderii sindicatelor afiliate confederatiei noastre, n-am retinut ca vreun director de institutie sau patron de firma sa le ofere vreo atentie, de Pasti, propriilor angajati. Ar fi pentru prima data cand se intampla asa ceva, dupa 1990, ceea ce e foarte trist. Chiar daca, in multe cazuri, sunt prevazute in contractul colectiv de munca, aceste cadouri se acorda, spune legea, doar in masura in care firma dispune se resurse financiare. Deci, totul ramane la latitudinea patronului”. De cealalta parte, liderul Sindicatului CSDR- Filiala Prahova, prof. Gheorghe Giurumescu, se arata ceva mai optimist: „In functie de nivelul cotizatiei stabilite de catre fiecare sindicat in parte, vom acorda fiecarei persoane, de Pasti, cate o prima cuprinsa intre 50 – 100 de lei. Dar nu vor beneficia toti, ci doar cei care n-au primit de Craciun sau de 1 Martie, adica numai circa o treime dintre cei aproximativ 7.500 de sindicalisti ai filialei noastre”. Si in cazul sindicalistilor afiliati la BNS Prahova, iepurasul va sosi, in acest an, doar la foarte putini dintre ei, dupa cum ne-a precizat liderul acesteia – Constantin Aldescu: „Cei mai multi dintre patroni invoca efectele crizei. Tocmai de aceea, pana in momentul de fata, doar conducerile firmelor Yazaki si
Johnson Controls ne-au anuntat ca au decis sa le acorde propriilor angajati, pentru Sarbatoarea de Pasti, cate 150 de lei, sub forma de bonuri-cadou, respectiv cate o prima de pana la 150 de lei, in functie de performanta la locul de munca a fiecarui angajat”.
D. CONSTANTIN