* Sortimentele de paine cu adevarat hranitoare sunt cele obtinute din faina integrala. Evitati, pe cat posibil, painea alba, intrucat contine multe glucide care suprasolicita pancreasul si este saraca in substante nutritive. In medie, un roman consuma 101 kilograme de paine si de produse de panificatie anual, conform rezultatelor unui sondaj realizat, anul trecut, de Gallup. Conform nutritionistilor, cuvantul “paine” desemneaza, de fapt, sute de produse de panificatie diferite din punct de vedere nutritional si compozitional. In limbajul comun insa, painea sta la baza alimentatiei si este nelipsita de pe masa romanilor. Insa, nu toata painea este de buna calitate.
* Cuplurile care au copii mici mananca mai gras si duc o viata nesanatoasa. Desi s-ar putea crede ca parintii care au copii mici se mentin in forma alergand toata ziua dupa ei, un studiu american arata ca situatia sta exact invers. Astfel, cuplurile care au un copil de pana in cinci ani consuma alimente cu mult mai multe calorii decat celelalte persoane si beau mult mai multe bauturi cu zahar. Indiferent de sex, acesti parinti fac mai putina miscare decat alti oameni, arata cercetatorii de la Universitatea din Minnesota (SUA). Explicatia este simpla: parintii nu prea mai au timp pentru ei si prefera sa consume, in graba, produse fast-food. Insa acest lucru este grav pentru ca obiceiurile lor ar putea fi transmise si copiilor, arata dr. Jerica Berge, coautor al cercetarii.
* Folosirea zilnica a computerului, a laptopului si a mobilului nu este lipsita de riscuri pentru sanatate. Sindromul “computer vision” si sindromul de tunel carpian sunt cateva dintre efectele negative pe care le are folosirea in exces a tehnologiei. Ore intregi petrecute in fata calculatorului, butonand telefonul mobil sau citind mesaje pe ecranele de mici dimensiuni precum cele ale iPhone-ului determina o serie de afectiuni specifice. O parte dintre aceste tulburari de functionare a organismului sunt ignorate de utilizatori si, adesea, sunt tratate superficial si doar simptomatic de catre medici, fiindca nu exista inca niste ghiduri care sa fixeze standarde de interventie.