Recent, in Monitorul Oficial a fost publicata Legea nr.52/2011 (numita si Legea zilierilor), care reglementeaza raporturile dintre persoanele care desfasoara activitati necalificate, cu caracter ocazional, si persoanele juridice care le solicita. Acestea din urma sunt obligate sa intocmeasca un Registru de evidenta a zilierilor, pentru toti cei care muncesc ocazional. Acesta se completeaza zilnic, exceptand perioadele in care nu se apeleaza la serviciile zilierilor. Legea 52 mai prevede ca, pentru activitatea desfasurata, zilierul are dreptul la o remuneratie al carei cuantum se stabileste prin intelegerea dintre el si beneficiar, in valoare de minimum doi lei pe ora si maximum 10 lei pe ora. Plata se va face la sfarsitul fiecarei zile de lucru.
Conform actului normativ, munca prestata de catre zilieri nu confera acestora calitatea de asigurati in sistemul public de pensii, sistemul asigurarilor sociale pentru somaj sau sistemul de asigurari de sanatate.
Varsta minima a persoanelor care desfasoara activitati cu caracter ocazional trebuie sa fie de 16 ani. Perioada maxima de prestare a muncii catre acelasi beneficiar este de 90 de zile calendaristice cumulate pe durata unui an. Durata de timp pentru o zi a fost stabilita la maximum 12 ore, respectiv sase ore in cazul minorilor. Daca, intr-o zi, munca desfasurata de catre zilier se rezuma la un timp mai mic – trei ore de exemplu – legea prevede ca acesta sa fie platit de catre beneficiar ca si cum ar fi lucrat opt ore.
Noul act normativ mai prevede ca beneficiarul trebuie sa plateasca un impozit de 16%, calculat la remuneratia bruta acordata persoanelor care desfasoara activitati cu caracter ocazional.
Domeniile in care se pot presta activitati care au caracter ocazional sunt: agricultura, vanatoare si pescuit, silvicultura, exploatari forestiere, piscicultura si acvacultura, pomicultura si viticultura, apicultura, zootehnie, spectacole, productii cinematografice si audiovizuale, publicitate, activitati care au caracter cultural, manipulari de marfuri, activivitati de intretinere si curatenie.
(F.T.)