Furtul de lemn a devenit un fenomen binecunoscut in Prahova, incurajat si de o serie de lacune legislative, si de „generozitatea” oamenilor legii. Efectul: in anumite zone, zeci de hectare de padure au fost culcate la pamant. Specialistii de la Directia Silvica Prahova recunosc ca se intalnesc constant cu… vechii hoti de lemne. Amendati sau cu dosare penale, suspectii tot in libertate sunt si tot cu furatul de lemn se ocupa! Numai in 2010, atat padurarii cat si politistii au aplicat 1228 de sanctiuni contraventionale in valoare totala de 1,5 milioane de lei. Pagubele sunt evaluate la – in cazurile descoperite, fiindca in ceea ce le priveste pe celelalte, Dumnezeu cu mila! – 3010 metri cubi de material lemnos, dintre care 1.929 de metri cubi provenind din paduri de stat, iar 1.081 de metri cubi din paduri-proprietatea unor persoane fizice, dar administrate de catre Directia Silvica Prahova. Anul acesta, in 2011, autoritatile au prins la furat de lemne aproape 50 de persoane si au aplicat amenzi in valoare totala de circa 60.000 de lei. Prejudiciul creat depaseste suma de 17.000 de lei.
„Am dat o multime de amenzi si degeaba. De exemplu, in comuna Varbila prindem frecvent oameni la furat de lemn, iar unul dintre acestia chiar a reusit sa stranga 20 de contraventii. Niciunul nu plateste amenzile, toti isi vad mai departe de furt si le rad in nas padurarilor. Politistii i-au dus in fata procurorilor, dar acestia le-au dat drumul, motivand ca nu ar reprezenta un pericol social. Altii sunt condamnati cu suspendare sau primesc amenda penala, care este mai redusa decat cea contraventionala. Oricum, nici pe aceea nu o platesc. Desi multi pretind ca fura doar lemne pentru a face foc in propria gospodarie, aproape toti comercializeaza lemnul furat la atelierele de prelucrare din zona. Iar ca sa demonstrezi ca si ceilalti incurajeaza fenomenul, este o alta poveste”, ne-a precizat Cosmin Birjaru, seful Directiei Silvice Prahova.
Principalele zone in care se fura sunt Cerasu, Magureni, Jugureni, Filipestii de Padure si Varbila. De exemplu, la Cerasu, in satul Slon, hotii au taiat, in iarna trecuta, aproape 40 de hectare de padure. „Am dus la Slon o rulota pentru amenajarea unui punct fix de paza, in care sa stea un padurar si un politist, a functionat doar vreo 20 de zile, dupa care politistii ne-au anuntat ca nu pot asigura permanenta in acest punct”, ne-a mai declarat interlocutorul nostru. Mai grav este ca, incepand din iulie 2010, conform Legii 171/2010, jandarmii nu mai sunt abilitati sa dea amenzi pentru furtul de lemn. „In cazul in care este o fapta penala, putem intocmi in cazul faptasilor actele premergatoare infractiunii, pe care le inaintam Parchetului. Nu mai putem insa aplica amenzi in acest domeniu, dar in cazul in care o patrula de jandarmi constata o contraventie la regimul silvic il prindem pe faptas si chemam personalul silvic sau politia”, ne-a spus maiorul Leonard Dragomirescu, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Jandarmi Prahova.
In afara de cele 145.000 de hectare de padure administrate de catre Directia Silvica Prahova, la nivelul judetului mai exista alte 25.000 de hectare de paduri aflate in proprietatea unor persoane fizice, care nu sunt, practic, administrate de nimeni si care constituie tinta predilecta a hotilor. In cazul acestora nu exista o situatie a prejudiciilor create.
Mai nou, pentru a nu intra in categoria infractiunilor hotii fura cantitati mai mici, de 4-5 metri cubi de material lemnos. Acestora li se intocmesc dosare penale daca sunt prinsi si a doua oara, lucru care nu-i mai sperie de mult pe hoti. Si asta deoarece o plimbare in masina politiei pana la Parchet se soldeaza de multe ori cu un frumos „N.U.P.” (neinceperea urmaririi penale).
Alex POLICALA