La nivel national se desfasoara, in aceasta perioada, campania umanitara intitulata “Best Foto Fest” prin care copiii nevazatori au sansa sa isi recapete vederea in urma unei operatii gratuite. In prezent, dintre cei 1934 de membri ai Asociatiei Nevazatorilor – Filiala Prahova, 60 sunt copii. Pentru a beneficia de o astfel de operatie, parintii copiilor prahoveni trebuie sa depuna la sediul Asociatiei Nevazatorilor – Filiala Prahova un dosar care trebuie sa contina doua referate medicale de la doi medici care sa ateste ca respectivul copil are sanse reale sa-si recupereze vederea in urma unei operatii. Pana in prezent, potrivit precizarilor facute de catre Carol Cartita, presedintele asociatiei amintite, parintii a doi copii prahoveni au depus deja dosare pentru ca micutii sa fie operati, iar acestea au fost trimise la Asociatia Nationala a Nevazatorilor, organizatorul campaniei amintite.
In ceea ce priveste scolarizarea in cazul copiilor prahoveni nevazatori, in timp ce unii urmeaza cursurile unor scoli speciale din Bucuresti sau Buzau, altii nu frecventeaza nicio forma de invatamant sau merg la scoli normale. Este si cazul a opt copii care au fost retrasi, in ultima perioada, de la scolile speciale de catre parinti si inscrisi la unele normale, insa unul dintre parinti ii insoteste la fiecare curs. “N-am reusit sa-i convingem pe parintii prahoveni ai celor opt copii ca este mult mai bine pentru acestia sa stea la una dintre scolile speciale din Bucuresti sau Buzau. Aici ar invata cum sa se orienteze in spatiu, alfabetul Braille si multe altele. In privinta acelora care nu frecventeaza nicio forma de invatamant, desi scolile speciale sunt gratuite, inclusiv cazarea la camine, unii parinti aleg acest lucru pentru ca daca respectivul copil ar frecventa o astfel de scoala nu se mai primesc unele drepturi banesti. Referitor la veniturile unui copil nevazator, aceia care sunt incadrati la gradul I primesc alocatie dubla de 840 de lei si bugetul complementar de 91 de lei pentru abonamente TV, telefon si radio, iar aceia care sunt incadrati la gradul II primesc aceeasi alocatie, insa bugetul complementar este in valoare de 68 de lei”, ne-a mai precizat interlocutorul nostru.
Sarbatorile Pascale reprezentau una dintre ocaziile prin care Asociatia Nevazatorilor – Filiala Prahova le aducea un zambet pe chipurile copiilor nevazatori din judetul nostru prin oferirea de mici daruri. Din pacate, in acest an “Iepurasul” nu va mai veni pentru acesti copii, deoarece asociatia amintita nu dispune de fondurile necesare. Asociatia Nevazatorilor – Filiala Prahova isi desfasoara activitatea pe strada Democratiei nr. 33, iar numarul de telefon al acesteia este 0244/541.496.
Anemary GRIGORE