Astra Ploiesti – Rapid Bucuresti, astazi, 22 aprilie, ora 20.00

Daca este sa ne luam dupa ce s-a vazut la ultimul meci, cel de la Turnu Severin, cu Pandurii Tg. Jiu, lotul Astrei a lasat impresia ca, deja, se pregateste de vacanta. Dupa un retur perfect, cu o serie de 9 meciuri fara infrangere, care au facut ca obiectivul propus – salvarea de la retrogradare – sa fie realizat, practic, jucatorii au aratat o usoara deconcentrare si au facut „un pas inapoi”, in exprimarea din teren. Stare justificata si de subtirimea numerica a lotului, de uzura titularilor, 80% dintre ei fiind aceiasi, meci de meci, de cateva saptamani cu partide „la foc automat”.
Tocmai aceasta problema, a numericului, este si acum, principala grija a antrenorului Tibor Selymes, care trebuie sa pregateasca meciul „in conditii speciale”, adica fara niciunul dintre mijlocasii centrali titulari, din ultimele runde. Astfel, japonezul Seto, capitanul echipei, va lipsi, pentru prima data, dintre titulari, de la promovarea echipei in Liga I, in vara lui 2009! La fel, senegalezul N’Doye va fi si el in „pauza fortata”, dupa cateva partide in care parea ca reintra in ritmul normal, el primind al saptelea avertisment, prosteste, etapa trecuta si, implicit, devenind indisponibil.
In aceste conditii, Selymes are doar cateva solutii, pentru a face primul unsprezece si pentru banca de rezerve. Linia de fundasi „clasica”, cu Matel, Mihalache, Goian si Maranhao, probabil ca nu va fi „stricata”, pentru ca Mihalache sa fie „urcat” ca mijlocas central, un loc unde nu se simte chiar in „apele lui”. In plus, Oprsal, cu o prestatie modesta la Turnu Severin, are sanse mici sa ramana titular, acuzand si probleme medicale. Astfel, se va apela, foarte probabil, la a doua solutie pentru primul „unsprezece”, anume ca apararea sa nu fie modificata, iar Ben Teekloh sa fie folosit ca titular, alaturi de Croitoru, ca mijlocasi la inchidere! Ar fi pentru intaia data in retur cand liberianul prinde primul „unsprezece”! Indiferent de varianta aleasa de Selymes, Croitoru nu poate scapa locul de titular”pierdut” odata cu revenirea lui N’Doye, acesta fiind un mijlocas mai tehnic, dar cu fizic si forta mult sub senegalez. O alta modificare „prognozata” este trecerea pe banca de rezerve a lui Paulinho, jucator care nu da randamentul maxim, si care este si in ultimele luni de contract, in locul sau fiind asteptat sa revina, ca titular, Tigoianu. Va fi inclus „pe foaie”, dupa o etapa de suspendare si Alexandru Stan, dar, chiar si asa, nu sunt fotbalisti valizi pentru a completa tot raportul de joc. Astra urmeaza sa se prezinte cu 4 sau 5 jucatori de camp, ca rezerve, in functie de decizia care se va lua cu Rusu, trimis la „satelit” sa joace, meciul celor de la Astra 2 fiind exact in aceeasi zi, cand giurgiuvenii joaca la Otopeni, astfel ca niciun jucator nu poate „bifa” ambele partide. Un semn de intrebare este si asupra golgheterului Fatai, care acuza si el dureri la picior dupa meciul cu Pandurii! Atunci, daca si nigerianul va lipsi, chiar ca lui Selymes ii va fi foarte greu sa faca o echipa „cum ii place”, solutia la indemana fiind titularizarea, pe stanga, a lui Tiganasu sau Stan si readucerea lui Tigoianu in spatele varfului „impins” Miranda.
Din nou, patru jucatori – Goian, Miranda, Tigoianu si Oprsal – sunt la un galben de suspendare. Iar cum meciul de la Targu Mures va fi imediat dupa Paste, miercuri, formula „ideala” a Astrei nu va putea fi pusa in practica de Selymes prea curand. E drept, nici echipa pregatita de fostul antrenor din „9 Mai”, Marius Sumudica se pare ca nu poate conta pe cativa titulari, precum Rui Duarte (suspendat), capitanul Spadacio – plecat de la echipa, Lazar sau Marius Constantin – in conflict cu clubul, Cassio – accidentat.
In general, cu echipele importante ale campionatului, Astra se motiveaza bine. Rapid pare a fi un capitol „tabu”, anul acesta, giulestenii castigand in tur, cu 3-0, eliminand Astra si in Cupa Romaniei, in prelungiri, apoi, trecand de ploiesteni si intr-un amical jucat in februarie, cu 2-1! Asta dupa ce, campionatul trecut, ploiestenii au fost „cosmarul” alb-visiniilor si au reusit sa ia toate cele 6 puncte cu gruparea de sub Podul Grant !
Echipa este pe o panta usor descendenta in ultimele doua partide, sunt probleme de concentrare, iar stilul lui Selymes, „totul la maxim”, nu mai prinde atat de bine in acest moment, in care echipa nu mai are presiunea rezultatului.
Tocmai pentru a mai „linisti” jucatorii, dupa 2 saptamani de cantonament continuu, sambata noapte, dupa partida de la Tg. Jiu, Selymes a dat liber, pana luni dupa amiaza. De miercuri seara s-a intrat in obisnuitul cantonament centralizat.
La meci sunt asteptati circa 5000 de spectatori, meciul cu Rapid fiind unul care aduce lumea la stadion, in general, cu mult peste media „normala” de 700-1000 de fani la o partida. Nu este de omis ca mare parte dintre cei care vin la meciurile de acest gen sustin echipa oaspete, raportul „fortelor” fiind cam 50-50%. Tocmai de aceea, clubul a urcat pretul biletelor la 35-50 de ron!
A venit si Ochia !
Ca sa evite situatia de la Targu Jiu, cand a avut doar 4 jucatori de camp pe raportul de joc, la rezerve, antrenorul Tibor Selymes a apelat pentru jocul cu Rapid si la Daniel Ochia, de la „satelitul” Astra 2 Giurgiu. Acesta are 30 de ani, evolueaza ca mijlocas si a intrat, deja, in programul echipei din „9 Mai”, urmand sa „prinda” lotul, in premiera pentru el, la Liga I. Ramane de vazut daca va apuca sa si debuteze, acesta fiind, cu siguranta, un fel de „ultim tren” pentru el.
Marian DIMA